Antena 3 CNN Economic Facturi mai mari la energie începând din această toamnă! Aproape cinci milioane de familii ar fi afectate

Facturi mai mari la energie începând din această toamnă! Aproape cinci milioane de familii ar fi afectate

Aproximativ cinci milioane de familii ar putea plăti facturi mai mari la energie începând cu această toamnă.

Facturi mai mari la energie începând din această toamnă! Aproape cinci milioane de familii ar fi afectate
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    04 Aug 2023   •   18:00

Motivul majorării valorii facturilor este reprezentant de faptul că Guvernul ia în calcul eliminarea plafonului de 68 de bani în cazul celor care consumă o cantitate mai mică de curent, de până în 100 kWh. În cazul acestora, facturile ar putea crește cu aproape 20%.

De exemplu, valoarea unei facturi de 90 kWh este, în acest moment, de 61 de lei. În cazul în care plafonul ar fi eliminat, factura ar crește cu aproximativ 11 lei, scrie observatornews.ro.

Celelalte plafoane ar urma să fie eliminate treptat. Este vorba despre cel de 80 de bani/kWh pentru un consum de până la 255 de kWh și cel de 1,30 de lei pentru un consum mai mare.

Citește și: Cresc din nou prețurile la energie! Cât vor plăti românii din iarnă | Anunțul ministrului Energiei, Sebastian Burduja

Ieri, Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a avut o întâlnire cu reprezentanții ANRE, în cadrul căreia s-a discutat această eliminare. 

Totodată, românii ar plăti, începând din această toamnă, cu 4% mai mult la facturi, din cauza majorării TVA-ului de la 5% la 9%. 

Ministrul Energiei a explicat ce se întâmplă cu voucherele

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promite că se vor face toate eforturile astfel încât, în țara noastră, să se continue acordarea ajutoarelor pentru plata facturilor la energie persoanelor vulnerabile, însă a ținut să menționeze că, la nivelul Uniunii Europene, această schemă de ajutor este permisă doar până în luna martie a anului următor. 

”Deocamdată am spus că analizăm actuala schemă de compensare-plafonare, ea este valabilă până în 2025, iar la nivel european se permite să se continue până în martie 2024, așa se discută acum.

Pe partea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili, cele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, ele vor continua până la sfârșitul acestui an, pentru că ele sunt aferente unui cadru financiar multianual, 2014-2020. Deci banii de acolo nu îi putem retrage decât până la finalul lui 2023, pe regula aceea n+3, pe care o știe o țară întreagă.

În următoarele luni, noi vom analiza foarte bine, cu asociațiile furnizorilor, producătorilor, consumatorilor, cu ANRE, care gestionează aceasta schemă, astfel încât să vedem dacă putem să mai ajustăm această schemă, pentru a nu exista o schimbare bruscă ulterior.

Într-adevăr, avem șansa ca prețurile să fi scăzut la nivel european și chiar mondial, atât la energie electrică, cât și la gaze. Deci încercăm să păstrăm un nivel cât mai redus al facturilor. Asta este prioritatea zero pe care o avem, pe de o parte pentru a-i sprijini pe români, mai ales pe cei vulnerabili, pe de altă parte pentru a-i ajuta pe întreprinzători, pentru că pentru ei prețul energiei este cheltuială”,  a spus Burduja, la România TV.

Ministrul Energiei a vorbit, de asemenea, și despre schema aplicată de Guvern, care a avut rezultate foarte bune.

„Consumatorii vulnerabili, și sunt milioane de gospodării care au venituri foarte mici, care au plătit facturi de 35-45 de lei pentru energie electrică, ceea ce este un cost foarte scăzut la nivelul UE. Sigur că trebuie să ținem cont si de nivelul de dezvoltare al României. Am mai spus totodată, UE ne cere sa țintim foarte bine aceste măsuri de sprijin, pentru ca acestea sa ajungă la cei care au nevoie. Una este un român care lucrează pe salariu minim, alta este un român care poate ajunge la sfârșitul lunii la un venit de 5.000-10.000 de euro”, a încheiat Ministrul Energiei.

×
Subiecte în articol: facturi energie plafonare
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close