Antena 3 CNN Economic Director Engie: "Europa riscă să rămână fără gaz în prag de iarnă"

Director Engie: "Europa riscă să rămână fără gaz în prag de iarnă"

Sancțiunile impuse până în prezent de Uniunea Europeană în urma invaziei din Ucraina nu afectează importurile de gaze din Rusia.

Director Engie: "Europa riscă să rămână fără gaz în prag de iarnă"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mar 2022   •   16:15

Dimpotrivă, importurile au crescut de la începutul crizei ucrainene.

Postul France Inter o citează pe Catherine MacGregor, directoarea grupului energetic francez Engie - prezent în România - care reamintește că 40% din gazul utilizat în Europa vine din Rusia, iar pentru unele state dependența este de 90% sau chiar 100%.

"Această dependență este foarte greu de eliminat astăzi, fără pregătire sau măsuri alternative", a arătat ea, estimând că "mizele sunt mai mari pe termen mediu, pentru iarna viitoare".

MacGregor a comentat situația din perspectiva Franței, despre care a spus că nu este, momentan, în pericol să rămână fără gaze.

"Folosim vara pentru a umple depozitele, aflate la un nivel foarte scăzut. Dacă s-ar lua decizia de a opri aprovizionarea din Rusia, atunci constituirea depozitelor noastre ar fi insuficientă, iar la începutul iernii nu am avea suficient gaz", a avertizat ea.

Șefa Engie a fost întrebată ce s-ar întâmpla dacă Europa ar decide, la sfârșitul săptămânii, să reducă importurile de gaze și petrol.

"Prima consecință va fi asupra prețurilor la energie, care ar deveni extrem de ridicate: este un scenariu extrem, piețele ar putea să nu mai funcționeze. De aceea, este important să anticipăm măsurile și avansăm ideea de plafonare a prețurilor la gaze", a spus ea.

MacGregor a indicat că o altă consecință se va manifesta la iarnă.

"Iarna viitoare, Europa ar putea rămâne fără gaz. Va fi necesar să se ia măsuri, care sunt deja anticipate de autoritățile publice, precum limitarea gazelor pentru fabrici, sau scăderea temperatura de încălzire a locuinței cu un grad", a explicat directoarea companiei energetice.

Ea a nominalizat SUA și Norvegia printre țările care ar putea vinde mai mult gaz blocului comunitar. 

"Unele țări ne livrează prin gazoduct, altele, prin gaz natural lichefiat iar în acest caz trebuie să lucrăm la capacitățile noastre de import", a explicat MacGregor.

×
Subiecte în articol: Engie Catherine MacGregor Rusia gaze
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close