Antena 3 Economic Eugen Teodorovici: România va avea un model unic în Europa în ceea ce priveşte fondurile europene

Eugen Teodorovici: România va avea un model unic în Europa în ceea ce priveşte fondurile europene

de M.T.    |    24 Sep 2014   •   13:51
Eugen Teodorovici: România va avea un model unic în Europa în ceea ce priveşte fondurile europene

România va avea un model unic în Europa în privinţa fondurilor europene, cu reguli foarte stricte, dar, în acelaşi timp, extrem de simple, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

„Acordul de Parteneriat din partea României a fost aprobat de către Comisia Europeană pe 6 august, noi fiind al 11-lea stat din Europa pentru care forul european a aprobat acest document-cadru. Astăzi sunt doar 16 state care au aprobate acordurile de parteneriat. Am trimis la Comisie programele operaţionale pe POSDRU, cele care de fapt definesc clar ce se va finanţa în perioada următoare. Alocarea financiară directă pentru zona privată este undeva la peste 4 miliarde de euro per total, adică tot ce înseamnă finanţări prin programul operaţional regional, capital uman, de dezvoltare rurală. Din această sumă, peste 3 miliarde vor merge către zona de IMM-uri”, a explicat Teodorovici, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

„România va avea un model unic în Europa în ceea ce priveşte fondurile europene pe zona privată şi nu doar atât. Mulţi vor râde când vor auzi acest lucru. Vrem să avem reguli foarte stricte şi foarte dure, dar extrem de simple în acelaşi timp. Totul va fi online, iar dacă solicitantul primeşte 80 de puncte se semnează contractul de finanţare, nu stau să aştept finalizarea depunerii de proiecte, după aia să facem evaluare etc. Vom aplica principiul "primul venit, primul servit" în cazul finanţării europene pentru următorul cadru financiar 2014-2020”, a mai spus ministrul, potrivit Agerpres.

Teodorovic a precizat că, în privinţa acordării fondurilor europene, se doreşte combinarea programelor operaţionale de pe partea socială cu cele de pe privat.

„Vrem să combinăm cele două programe operaţionale, respectiv cel din viitorul POSDRU, cel de capital uman, unde avem 4,2 miliarde de euro, cu cel de Competitivitate, unde avem 1,2 miliarde de euro. La fel vom finanţa şi şcolile profesionale inclusiv private, dacă piaţa o cere. În plus, trebuie să încurajăm activităţile din zona rurală pentru care se vor da puncte în plus”, a arătat ministrul Fondurilor Europene.

„Sunt de principiul că statul trebuie să rişte şi să nu transfere riscul pe spatele companiilor private. Sunt pentru a pune cât mai puţină presiune pe umerii unui privat, pentru dacă transfer riscurile acolo cresc şi costurile”, a mai subliniat Eugen Teodorovici.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close