Antena 3 CNN Economic Eugen Teodorovici: "I-am trimis premierului soluția legală pentru impunerea unui preț de 6 lei pe litru de carburant"

Eugen Teodorovici: "I-am trimis premierului soluția legală pentru impunerea unui preț de 6 lei pe litru de carburant"

Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici a declarat astăzi, la Antena 3, că i-a trimis premierului Nicolae Ciucă o soluție pentru ca prețul carburanților să fie redus la 6 lei pe litru.

Eugen Teodorovici: "I-am trimis premierului soluția legală pentru impunerea unui preț de 6 lei pe litru de carburant"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    19 Iun 2022   •   20:45

"I-am trimis premierului Ciucă soluția pentru prețul la benzină si motorină", a declarat Eugen Teodorovici, la Antena 3.

"Deocamdată nu am nici un răspuns și aștept să fie o măsură pe care Guvernul s-o ia, ceea ce înseamnă scăderea prețului la benzină și motorină și o spun din experiența pe care o am ca ministru de Finanțe. Atunci când vrei să faci, poți.

Am propus o măsură care spune următorul lucru: la 1 ianuarie 2022, prețul aproximativ la motorină și benzină era pe undeva pe la 6 lei. Considerând că acesta era prețul corect, dacă ne uităm la pretul barilului de petrol de atunci și de acum. Variația prețulului la petrol nu justifică prețul exagerat de mare astăzi, la aproape 10 lei per litru.

Cu alte cuvinte, se ia acest preț ca fiind prețul de referință, eventual o medie a prețurilor la motorină sau la benzină la 1 ianuarie 2022, la primii trei,cinci benzinari din România.

Acest preț de referință trebuie impus de Guvernul României printr-o ordonanță de urgență de la 1 iulie, pentru 6 luni sau 12 luni, pentru că se poate face pe legea concurenței acest lucru.

Odată ce se impune un preț de referință, cel de aproximativ 6 lei, Guvernul își poate permite să scadă TVA-ul de la 19% la 5%, astfel încât diferența aceasta destul de importantă din TVA să se regăsească la pompă, implicit la buzunarul fiecărui consumator, deci implicit cu efecte pozitive în economie pe verticală și orizontală.

Ar fi o măsură extraordinar de bună și de un impact foarte bun pentru economie", a mai spus acesta.

×
Subiecte în articol: Eugen Teodorovici pret carburant
Parteneri
Pensionarii care nu trebuie să plătească niciun ban la factura de încălzire
x close