Antena 3 CNN Economic Euro a crescut cu 6% faţă de 2011. Cum a evoluat moneda europeană în ultimele 12 luni

Euro a crescut cu 6% faţă de 2011. Cum a evoluat moneda europeană în ultimele 12 luni

Euro a crescut cu 6% faţă de 2011. Cum a evoluat moneda europeană în ultimele 12 luni
de M.T.    |    30 Dec 2012   •   21:34

Moneda naţională a trecut prin grele încercări, în acest an. Deja slăbit după 5 ani de criză economică, leul a primit noi lovituri din partea monedei europene care a atins valori record. Una dintre cauze a fost instabilitatea politica, un laitmotiv al acestui an electoral.

Prima şedinţă valutară din 2012 arăta un euro cotat la 4,32 lei. Moneda europeană s-a apreciat însă pe toată perioada lunii ianuarie. De exemplu, pe 11 ianuarie, Banca Naţională a afişat un curs valutar de 4,36 lei.

Euro s-a menţinut la acest nivel până la finalul lunii aprilie, după care a prins, din nou forţe. Pe 2 mai, depăşea pragul psihologic 4,4 lei. Au urmat şi alte lovituri pentru leul românesc, pe fondul înstabilităţii de pe şcena politică.

Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a slăbit moneda naţională, iar euro depăşea pragul de 4,6 lei în luna iulie. Însă tensiunea politică a culminat pe 3 august când Banca Centrală a anunţat un curs oficial de 4,64 de lei. Cea mai ridicată valoare înregistrată de euro în acest an.

Apele s-au liniştit însă, iar leul s-a apreciat uşor. Moneda europeană a rămas constantă în jurul valorii de 4,5 lei, curs valutar folosit şi pentru stabilirea accizelor în luna octombrie.

Finalul anului a adus însă veşti bune pentru cei cu credite în euro. Vineri, Banca Naţională a arătat un leu mai puternic, euro fiind cotat la 4,42 lei.

Per total, anul 2012 a adus un euro în creştere cu 6 procente faţă de 2011, iar ratele celor care s-au împrumutat în moneda europeană au crescut cu aproape 10%. 

×
Subiecte în articol: euro criza economica Banca Nationala
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close