Antena 3 CNN Economic EXCES DE PUTERE. Avocatul Piperea: BNR a reglementat sistemul păgubos de credite în franci elveţieni

EXCES DE PUTERE. Avocatul Piperea: BNR a reglementat sistemul păgubos de credite în franci elveţieni

EXCES DE PUTERE. Avocatul Piperea: BNR a reglementat sistemul păgubos de credite în franci elveţieni
Sursa foto: Foto: Agerpres
10 Aug 2013   •   19:34
Emisiunea Exces de putere a tratat subiectul băncilor date în judecată pentru creditele în franci, credite care s-au demonstrat mai mult decât păguboase pentru sute, poate chiar mii de români. 
 
Un proces mamut este în pregătire împotriva băncilor pe această temă dar, ce este şi mai important, BNR este acuzat că ştia de aceste probleme şi chiar mai mult, că a lucrat la un sistem care a facilitat astfel de abuzuri. 
 
Avocatul Gheorghe Piperea a declarat că acest demers a pornit de la cazul din Croaţia, unde un astfel de demers este deja în desfăşurare. 
 
"Eu m-am inspirat din ce am făcut deja în anii 2010, 2011. Acele procese care au fost câştigate. Chiar dacă pare incredibil ce s-a întâmplat în Croaţia, un singur lucru diferă - numărul foarte mare de persoane. Acolo putem să îi lăudăm pentru solidaritate, pentru că au ştiut să se reunească în jurul unui scop unic, comun, pozitiv. 100.000 de persoane. La noi au existat undeva în jur de 2.300 de reclamanţi şi la nivelul întregii ţării vorbim între 6.000 şi 10.000 de persoane", a explicat Piperea. 
 
"La momentul 2006-2007, se făceanu nişte analize de stres. Se calcula cât de riscant eşti tu, client, pentru bancă, inclusiv peste 25 de ani. În raport de euro, venea un calcul de posibilitate de îndatorare maxim 700 de lei pe lună, la un salariu de 1.000 de lei pe lună. Totuşi, pentru francii elvenţieni, testul de stres, în mod paradoxal, de-a dreptul idiot din punctul meu de vedere, spunea că te poţi îndatora uneori şi la 90-95%. Cine a făcut aceste reglementări? BNR. Nimeni altcineva", a conchis Piperea. 
 

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close