Antena 3 CNN Economic Exporturile de produse agroalimentare româneşti au crescut în primul semestru din 2014 cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2013

Exporturile de produse agroalimentare româneşti au crescut în primul semestru din 2014 cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2013

de M.T.    |    01 Noi 2014   •   10:59

Ţara noastră importă carne şi fructe, dar exportă cantităţi impresionane de cereale şi tutun. Cu alte cuvinte, trimitem peste graniţe materie primă şi cumpărăm din afară produse finite.

Chiar şi asa, exporturile de produse  agroalimentare au crescut în primul semestru din acest an cu peste 10 procente faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

Primul loc în topul importurilor este ocupat de carne. În primele 6 luni ale anului, am cumpărat carne de aproape 300 milioane euro. Importăm, de asemenea, furaje, dar şi fructe în valoare de 218 milioane de euro, respectiv 198 milioane euro.

Surprinzător, tot de peste hotare am adus lapte, ouă şi miere, pentru care am plătit 176 milioane de euro.

În topul importurilor mai găsim tutun, cereale, preparate din cereale, dar şi zahar. Am importat zahăr în valoare de 125 de milioane de euro, în primul semestru din acest an.

La capitolul exporturi, ne mândrim cu o cantitate impresionantă de cereale vândute. Am trimis peste graniţe cereale în valoare de aproape 900 de milioane de euro.

Am exportat şi tutun, dar şi seminţe, de aproape 400 de milioane de euro, fiecare. Am vândut şi carne de 125 de milioane de euro, la jumătate din valoarea importurilor.

Per total, valoarea exporturilor a ajuns în primele şase luni la peste 2 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

În schimb, avansul importurilor a fost de doar 1%. Chiar şi aşa, am importat produse agroalimentare de 2,3 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: exporturi importuri

ȘTIRI

Proiect: Închisoare pentru şoferii băuţi, drogaţi sau care nu deţin permis

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close