Antena 3 CNN Economic Noi schimbări pentru facturile românilor! Cum vor fi calculate și cât vom plăti în această iarnă

Noi schimbări pentru facturile românilor! Cum vor fi calculate și cât vom plăti în această iarnă

Apar noi informaţii despre facturile românilor la energie.

Noi schimbări pentru facturile românilor! Cum vor fi calculate și cât vom plăti în această iarnă
Sursa foto: pexels
de Cătălina Mănoiu    |    02 Noi 2022   •   11:18

Surse PSD spun că plafoanele actuale de 0,68, respectiv 0,80 de bani/kWh vor rămâne în vigoare, iar persoanele cu venituri mici vor primi compensări din fonduri europene.  

În plus, va exista un preţ maximal de 1,2 sau 1,3 lei pe kW/h de la care vor începe compensările.  

Potrivit surselor Antena 3 CNN, PSD își dorește să păstreze actualele plafoane de consum și prețuri pentru energie. Astfel că românii care consumă lunar mai puțin de 100 kW vor plăti în continuare un preț de 0,68 bani/kWh, în timp ce românii care vor consuma între 100 și 255 Kw vor plăti un preț de 0,80 de bani. 

Sursele citate spun că vor fi păstrate și plafoanele pentru IMM-uri, pentru transporturi și pentru industria Pharma. Acestea vor beneficia de un preț fix de 1 leu/kWh. 

Apare însă și un element de notate. Partidul Social Democrat ia în calcul posibilitatea ca persoanele vulnerabile să beneficieze de ajutor suplimentar pentru plata facturii de energie. Acestea vor putea să aibă chiar prețuri mai mici decât 0,68 sau 0,80 bani/kWh. 

Un alt element de noutate este stabilirea unui preț maximal. Variantele luate în calcul de PSD sunt de 1,2 - 1,3 lei/kWh.  

Acestea vor fi propuse în coaliția de guvernare, prețul urmând a fi aplicat pentru toți românii. Plecând de la acest prag de 1,2 - 1,3 lei/kWh se va face compensarea, astfel încât, în funcție de consum, să se ajungă la plafoanele pe care le avem în prezent. 

De subliniat este că acestea sunt doar propuneri și nu a fost luată o decizie până în acest moment. 

Urmează ca variantele să fie discutate în coaliția de guvernare iar mai apoi să le vedem în Ordonanța finală care ar urma să intre în vigoare începând de anul următor. 

×
Subiecte în articol: energie facturi
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close