Antena 3 CNN Economic Trei milioane de facturi la energie ”pe jumătate de lună”, verificate de ANRE. Cine a greșit

Trei milioane de facturi la energie ”pe jumătate de lună”, verificate de ANRE. Cine a greșit

Unul dintre cele mai mari furnizori a trimis facturi la curent pe jumătate de lună. Astfel, autoritățile de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au anunțat că vor face verificări la furnizorii de energie electrică, ca să se afle dacă autoritățiile au calculat greșit facturile pe luna decembrie.

Trei milioane de facturi la energie ”pe jumătate de lună”, verificate de ANRE. Cine a greșit
Sursa foto: Profimedia Images
de Gina Vacariu    |    16 Ian 2023   •   17:04

Este haos cu noul card de energie ce va ajunge prin poștă în februarie la populație și va putea fi folosit pentru plata facturilor la gaze, curent și căldura de la bloc. 

De ce există fenomenul ”jumătate de factură” pe luna decembrie

De la 1 decembrie până pe 15 decembrie:

  • prețul pe kilowatt a fost calculat raportat la consumul mediu lunar de anul trecut; 
  • prima jumătate de factură pe luna decembrie, calculată după OUG 27;

De la 16 decembrie până la 30 decembrie:

  • prețul pe kilowatt a fost calculat la consumul real, iar chiriașii cei cu mai multe proprietăți erau nevoiți să depună declarații pe propria răspundere; 
  • în 30 decembrie a fost eliminată;
  • a doua jumătate de factură pe luna decembrie, calculată după legea 357;

De ce documente au nevoie românii pentru a le fi eliberat cardul de energie 

Românii vor avea nevoie de un certificat de validare a datoriei emis de asociația de proprietari dacă vor să plătească, și anume, căldura de la bloc cu acest card pe care îl vor folosi la poștă pentru a face asta.

Cartea de identitate, certificatul de validare a datoriei și cardul de energie sunt documentele cu care la oficiul poștal se poate opera această plată către asociația de proprietari.

Banii ajung de la Poșta Română în contul asociației de proprietari și apoi asociația de proprietari virează banii către furnizorul de energie termică.

Reacția Ministrului de Investiții și Proiectelor Europene față de cardul de energie

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis, printr-un apel telefonic la Antena 3 CNN, cum vor proceda administratorii de bloc pentru a elibera aceste documente și cine îi va instrui.

”Într-adevăr, acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat, pentru căldura de la bloc. În perioada următoare, odată cu cardul de energie către asociațiile de proprietari, avem peste 190.000 de asociații de proprietari. 

Vom trimite o înștiințare împreună cu modelul de certificat de validare a datoriei, prin care asociațiile de proprietari vor fi îndrumate efectiv cu privire la modul de completare și utilizare a lui. Este un certificat simplu care validează o datorie a pe care o are beneficiarul de card pentru încălzirea de la bloc nu ar trebui să creeze dificultăți”, a susținut Marcel Boloș.

Ministrul Investițiilor a declarat că ”încă sunt asociații de proprietari care acceptă doar plata în numerar”

”Nu sunt, cum am spus, informatizate și din acest punct de vedere ar trebui să căutăm cea mai simplă formă prin care oamenii să poată să își plătească căldură la blocurile de locuințe”, a explicat Boloș.

Partidul Social Democrat (PSD) a emis un comunicat în care susține că ”miniștrii PSD și-au îndeplinit obligațiile pentru a da ajutoare românilor vulnerabili”. 

”Nu este cazul ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să nu-și fi făcut datoria, noi cu tot ceea ce am avut de făcut până în acest moment în privința încheierii convenției poștale, aprobării modelelor de card de energie și certificat de validare a datoriei, lista de beneficiari, care este o muncă enormă, împreună cu ministerele de resort”.

×
Subiecte în articol: ANRE facturi energie
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close