Antena 3 CNN Economic Românii au stins lumina de teama facturilor uriaşe. Consumul național de curent a scăzut cu 5,2%

Românii au stins lumina de teama facturilor uriaşe. Consumul național de curent a scăzut cu 5,2%

Consumul naţional de energie electrică este mai mic cu 5,2% în comparaţie cu cel de anul trecut. Românii au făcut economie de teama facturilor uriașe.

Românii au stins lumina de teama facturilor uriaşe. Consumul național de curent a scăzut cu 5,2%
Sursa foto: Gettyimages | David Espejo
de Ioana Mircea    |    18 Iul 2022   •   13:14

Cel mai recent al raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie arată că în primele patru luni ale acestui an, consumul naţional de energie electrică a fost mai mic cu 5,2% în comparaţie cu cel de anul trecut.

"Consumul clienţilor casnici a fost în scădere cu 3,2%, în timp ce consumul industrial a fost mai mic cu 6,3%. Producţia de electricitate a fost şi ea în scădere cu 6,4% în perioada ianuarie – aprilie 2022.

Cea mai mare cantitate de energie electrică a fost produsă în hidrocentrale – 30% din total, în centrala nucleară de la Cernavodă – 22%, turbine eoliene – 18% şi centralele pe gaz – 9%.

În acelaşi timp, importurile de energie electrică au scăzut cu 13%, iar exporturile, cu 27%", punctează reporterul Antena 3, Alex Vlădescu.

În acest moment, producţia de energie hidroelectrică este în pericol din cauza debitului mic al râurilor pe care sunt amenajate hidrocentrale, inclusiv pe Dunăre, averitizează specialiştiii.

Din acest motiv, România va produce mai puţină energie electrică, iar facturile ar putea să crească.

Sindicatul Porţilor de Fier atrage atentă că debitele sunt în scădere. Dunărea este la o cotă foarte mică, iar debitele sunt în scădere de la o zi la alta.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close