Antena 3 CNN Economic Florin Cîțu vrea să crească salariul minim înainte de 2022. "Să fie o formulă care să poată fi aplicată în fiecare an"

Florin Cîțu vrea să crească salariul minim înainte de 2022. "Să fie o formulă care să poată fi aplicată în fiecare an"

Până la 1 octombrie, ar urma să aflăm dacă şi cu cât va creşte salariul minim pe economie în România. 

Florin Cîțu vrea să crească salariul minim înainte de 2022. "Să fie o formulă care să poată fi aplicată în fiecare an"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    17 Sep 2021   •   08:56

Premierul Florin Cîţu îşi doreşte să găsească o soluţie de majorare a salariului minim până la finalul acestei luni, care ar urma să fie aplicată înainte de începutul lui 2022.

"Au fost discuţii, dar pot să vă spun că vreau o soluţie până la 1 octombrie. Este o propunere de creştere a salariului minim de la patronate de 8% şi din partea sindicatelor de 10%.

Este aproape una de alta, este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru", a declarat premierul Florin Cîţu, joi seara, la TVR.

În plus, şeful Guvernului spune că îşi doreşte să găsească o formulă de calcul care să se aplice în fiecare an, aşa încât să nu mai fie nevoie de discuţii cu patronatele şi sindicatele. 

Cîţu: "Aș vrea să ne gândim totuși la o formulă care să poată fi aplicată în fiecare an"

Iar dacă va fi posibil, majorarea salarială să fie făcută mai devreme de 1 ianuarie 2022, a continuat şeful de la Palatul Victoria.

"Ceea ce este bine e că discutăm acum, nu pe 25 decembrie, şi să aprobăm cât mai repede, aşa încât fiecare companie să ştie ce costuri va avea (...).

Mă gândesc, dar trebuie să vorbesc cu patronatele, dacă putem anul acesta doar să creștem salariul minim mai repede de 1 ianuarie, să o facem o la 1 decembrie sau 1 noiembrie, dar este o discuție pe care trebuie să o am cu patronatele. 

Mă gândesc să facem o creștere de 8%, dar să fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie și atunci să fim mai aproape de avea creștere de 10% pe care o propun cei de la sindicate", a adăugat premierul.

În urma discuţiilor avute cu premierul, sindicatele au cerut o majorare a salariului minim pe economie de la 1.386 lei lei la 1.530 de lei net, iar patronatele vor o majorare cu rata inflaţiei. 

Potrivit informaţiilor oferite de Blocul Naţional Sindical, peste 1,2 milioane de angajaţi câştigă lunar 2.350 de lei brut.

Negocieri pentru creşterea salariului minim

Variantele propuse pentru anul 2022
- Sindicate: 1.530 lei/net
- Mediul de afaceri: 1.386 lei/net
- majorat cu rata inflaţiei, + 5,6%
Sursa: Blocul Naţional Sindical

Câţi români au câştigat salariul minim în iunie 2021

- Contracte Individuale de Muncă: 1.127.136 angajați cu venituri mai mici de 2.350 lei/brut
- Contracte de Muncă cu Timp Parţial: 460.954 angajaţi cu venituri mai mici de 2.350 lei/brut
Sursa: Blocul Naţional Sindical 

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close