Antena 3 CNN Economic Florin Cîţu: Sistemul de pensii din România are nevoie de o revizuire completă

Florin Cîţu: Sistemul de pensii din România are nevoie de o revizuire completă

Sistemul de pensii din România are nevoie de o revizuire completă, care să se concentreze asupra contribuţiilor şi fondurilor private pentru a deveni sustenabil, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-un interviu acordat marţi Reuters.

Florin Cîţu: Sistemul de pensii din România are nevoie de o revizuire completă
18 Dec 2019   •   09:33

În 2008, sistemul de pensii din România a fost revizuit, devenind obligatoriu ca toţi românii angajaţi, care aveau mai puţin de 35 de ani, să contribuie la schemele de pensii private (sau Pilonul II) şi la fondul de pensii de stat (Pilonul I).

Guvernul liberal se confruntă cu o creştere masivă, de 40%, a pensiilor de stat din septembrie 2020, introdusă de precedentul Executiv de centru-stânga, măsură care va arunca în aer plafonul de deficit bugetar stabilit de UE şi ar putea duce la retrogradarea ratingului suveran al României de către agenţiile de evaluare financiară, comentează Reuters.

Majorarea pensiilor va lăsa probabil ţara vulnerabilă în următorii ani deoarece numărul pensionarilor ar urma să crească semnificativ după 2030, când va ieşi la pensie generaţia celor născuţi după 1966, când a crescut rata natalităţii după ce a fost interzisă întreruperea de sarcină.

"Viziunea noastră este pentru un întreg sistem nou de pensii, nu doar pentru o nouă lege. Sper că nu va fi prea târziu deoarece orice restructurare are nevoie de câteva decenii pentru a avea efect iar anul 2030 se apropie", a declarat Cîţu.

Cele şapte fonduri private de pensii din România gestionează acum active de aproape 13 miliarde de euro şi sunt cei mai mari investitori instituţionali la bursă.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close