Antena 3 CNN Economic FMI avertizează că economia mondială rămâne sub ameninţarea unui nou faliment al unui gigant bancar

FMI avertizează că economia mondială rămâne sub ameninţarea unui nou faliment al unui gigant bancar

FMI avertizează că economia mondială rămâne sub ameninţarea unui nou faliment al unui gigant bancar
de M.T.    |    30 Sep 2013   •   19:08

Economia mondială se confruntă în continuare cu riscul unui nou faliment al unui gigant bancar, la cinci ani de la prăbuşirea Lehman Brothers în Statele Unite, avertizează FMI într-un raport publicat luni, informează AFP, citată de Mediafax.

„Există în continuare numeroase instituţii financiare de importanţă sistemică, cu operaţiuni mondiale. Economia mondială rămne expusă riscurilor ca o instituţie financiară de importanţă sistemică să dea faliment", se arată în raportul publicat în preambulul previziunilor economice mondiale de săptămâna viitoare.

La cinci ani de la falimentul grupului bancar american Lehman Brothers, care a declanşat criza mondială, Fondul noteză faptul că reforma financiară mondială este nefinalizată

De la declanşarea crizei financiare în Statele Unite, marile bănci sunt supuse anual unor teste de stres şi trebuie să îşi mărească rezervele de capital, potrivit reformelor bancare internaţionale cunoscute sub numele Basel III.

Situaţia marilor bănci continuă să îngrijoreze însă şi Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite.

Potrivit Fed, un şoc financiar de mare amploare va afecta în mod uniform ansamblul economiilor mondiale, care evoluează în prezent în ritmuri diferite, cu o zonă euro în stagnare şi ţările emergente în expansiune.

Raportul FMI analizează totodată efectul şocurilor economice la nivel geografic. Astfel, apariţia unor noi tensiuni în sectorul bancar american ar avea cel mai mare impact în Europa şi Asia.

Reapariţia incertitudinilor în zona euro, care a ieşit abia recent din recesiune, ar fi resimţită în celelalte ţări europene şi în America Latină, potrivit estimărilor FMI.

Încetinirea peste aşteptări a creşterii economice în China, care reprezintă un mare motiv de îngrijorare, ar avea cel mai mare impact în Asia şi America Latină, se mai arată în raport.


×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close