Antena 3 Economic Gabriel Resources: Proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde dolari

Gabriel Resources: Proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde dolari

de M.Z.    |    04 Mai 2012   •   19:55
Gabriel Resources: Proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde dolari
Sursa foto: Foto: Intact Images

Proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dintr-un studiu publicat în 2007, a declarat directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry, informează Mediafax.

Studiul din 2007 a luat în calcul un preţ de 900 de dolari pe uncia de aur, a spus Henry.

Preţul unciei de aur piaţa spot la nivel mondial este de aproximativ 1.600 de dolari, iar argintul la aproape 30 de dolari pe uncie. Gabriel Resources utilizează uncia Troy, echivalentul a 31,1 grame.

Proiectul minier Roşia Montană este dezvoltat de Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acţionar principal este Gabriel Resources.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din businessul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Şeful Gabriel Resources se aşteaptă la costuri operaţionale şi de capital mai ridicate pentru proiectul minier, ca urmare a preţurilor actuale, ratelor redevenţelor şi costurilor utilajelor. Costurile de capital ar putea urca de la estimarea anterioară de 876 milioane de dolari la 1,5 miliarde de dolari, în timp ce costurile operaţionale s-ar putea situa la 350-450 de dolari pe uncie, comparativ cu aşteptările anterioare de 270-340 de dolari pe uncie.

Directorul Gabriel Resources a declarat că îşi doreşte ca viitorul Cabinet de la Bucureşti să aibă mai întâi discuţii cu reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) înainte de a face declaraţii publice pe tema proiectului minier.

×
Subiecte în articol: Rosia Montana valoare investitie aur argint

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close