Antena 3 CNN Economic Grâul românesc ar putea fi tranzacționat la bursa de la Chicago | Se pregătește introducerea unui nou contract

Grâul românesc ar putea fi tranzacționat la bursa de la Chicago | Se pregătește introducerea unui nou contract

Operatorul bursier american CME Group Inc. actualul contract pentru grâul din regiunea Mării Negre din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, așa că analizează posibilitatea de a introduce noi contracte futures pe grâu.

Grâul românesc ar putea fi tranzacționat la bursa de la Chicago | Se pregătește introducerea unui nou contract
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    03 Aug 2022   •   11:35

Una din cele mai mari platforme mondiale de tranzacţionare pentru derivate, bursa de la Chicago, a început consultările cu traderii şi brokerii cu privire la introducerea unui contract pentru grâu românesc.

Nu a fost luată încă o decizie finală şi este posibil ca la finalul discuţiilor să nu fie introdus un nou produs, potrivit surselor din apropierea acestui dosar.

Discuțiile au venit după ce interesul  pentru actualul contract pentru grâul din regiunea Mării Negre, bazat pe preţul grâului rusesc, s-a prăbuşit ca urmare a invadării Ucrainei în februarie.

Cu toate că actualul contract futures este decontat în numerar, mulţi traderi de cereale şi procesatori agricoli au evitat orice tranzacţii care implică produse ruseşti.

Noul contract pentru grâul românesc ar urma să fie unul decontat în numerar şi bazat pe o estimare de preţ furnizată de S&P Global Platts.

Plecarea primei nave încărcate cu cereale din porturile ucrainene ar putea calma îngrijorările participanţilor de pe piaţă care preferă să continue cu actualul contract, iar negocierile sunt într-o etapă preliminară, așa că este posibil să nu fie introdus noul produs.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: grau chicago
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close