Antena 3 CNN Economic Grecia înregistrează prima deflaţie din ultimii 45 de ani

Grecia înregistrează prima deflaţie din ultimii 45 de ani

Grecia înregistrează prima deflaţie din ultimii 45 de ani
de M.T.    |    09 Apr 2013   •   18:59

Preţurile de consum în Grecia au scăzut în luna martie 2013 în zona deflaţiei, pentru prima dată după 1968, în condiţiile în care recesiunea prelungită a dus la scăderea preţurilor, arată datele oficiale publicate marţi, transmite AFP, citată de Agerpres.

Potrivit biroului de statistică ELSTAT, scăderea anuală a preţurilor de consum în luna martie a fost de 0,2%, după un avans de 0,1% în luna februarie.

„Este pentru prima dată după luna mai 1968 când indicele preţurilor de consum este negativ”, a precizat Michail Glenis, directorul departamentului de inflaţie de la ELSTAT.

„Procesul deflaţionist este aşteptat să continue pentru restul anului, oferind un uşor sprijin pentru veniturile aflate la dispoziţia populaţiei”, a completat Platon Monokroussos, economist la Eurobank.

Cele mai mari scăderi anuale în luna martie au fost înregistrate la serviciile de comunicaţii (5,1%) şi serviciile de sănătate (4,6%).

În condiţiile în care economia Greciei înregistrează al şaselea an de contracţie consecutivă, iar PIB-ul Greciei este cu 16% mai mic decât în 2008, această scădere a preţurilor în teritoriul negativ nu reprezintă o surpiză.

Potrivit celor mai recente estimări bugetare ale guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% în acest an în timp ce rata medie a inflaţiei ar urma să se situeze la 0,8%.

×
Subiecte în articol: Grecia criza economica
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close