Antena 3 CNN Economic "Mă aștept ca Guvernul să completeze aceste măsuri de austeritate. Am putea să vedem o accelerare a preţurilor pe final de an" | Cristian Păun, economist, despre reforma fiscală

"Mă aștept ca Guvernul să completeze aceste măsuri de austeritate. Am putea să vedem o accelerare a preţurilor pe final de an" | Cristian Păun, economist, despre reforma fiscală

Preţul la raft va creşte, la fel ca şi ratele românilor, iar guvernul ar putea veni cu noi măsuri de austeritate, sunt de părere economiştii.

"Mă aștept ca Guvernul să completeze aceste măsuri de austeritate. Am putea să vedem o accelerare a preţurilor pe final de an" | Cristian Păun, economist, despre reforma fiscală
Sursa foto: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale/ Facebook - Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    27 Sep 2023   •   15:22

Aşadar, dacă măsurile luate acum, nu vor reuşi să acopere gaura din buget, viaţa românilor ar putea deveni şi mai scumpă.

După ce va intra în vigoare legea austerităţii, peste un milion de angajaţi din privat vor avea veniturile tăiate, la fel ca şi câteva sute de mii de bugetari.

Vizaţi sunt cei din IT, agricultură şi sectorul alimentara, alături de unii angajaţi de la stat.

"Acest pachet fiscal în bună măsură va fi suportat de către noi toți și cu siguranță ne va diminua puterea de cumpărare a ceea ce avem în buzunar. 

Problematic este că avem și inflația pe tapet, adică simultan cu acest pachet fiscal rămâne și problema inflației destul de sus, iar pe final de an s-ar putea să vedem o accelerare a prețurilor și s-ar putea să avem probleme cu ținta de inflație pe acest an. 

Din punctul meu de vedere, efortul în momentul de față este preponderent pe sectorul privat și pe tot ce înseamnă consum conectat la sectorul privat. Este mai puțin evident efortul pe sectorul bugetar. 

Sigur că vor fi unii care vor pierde aceste vouchere de vacanță, dar în principiu, presiunea foarte mare în momentul acesta va fi pe sectorul privat. Dacă va fi suficient ceea ce vedem astăzi, vom vedea, pentru că, în general, economia privată are o reacție la orice creștere de taxare. Cu atât mai mult la o astfel de creștere de taxare, care e foarte amplă și complexă. 

Dacă economia va continua să crească, vom vedea în lunile imediat următoare. Mă aștept ca Guvernul să completeze aceste măsuri, de ce nu poate chiar cu o creștere a TVA-ului de 1-2%, pentru că nu vom putea acoperi gaura de la buget ca să intrăm cu deficitul bugetar într-un normal, doar cu ceea ce vedem astăzi", a spus Cristian Păun, profesor de economie la ASE, miercuri, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Cristian Păun scumpiri salarii
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close