Antena 3 CNN Economic Guvernul majorează salariile tuturor bugetarilor de la 1 august! Proiectul inițial de OUG a fost retras

Guvernul majorează salariile tuturor bugetarilor de la 1 august! Proiectul inițial de OUG a fost retras

Ministerul Muncii a publicat în transparență decizională noua formă a OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Pe scurt: toți bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime dintre suma prevăzută în această grilă și salariile în plată.

de Mia Lungu    |    17 Aug 2022   •   17:06

Guvernul a decis să retragă ordonanța de urgență prin care salariile unor bugetari urmau să crească cu până la 50%, după ce Consiliul Economic și Social a decis că măsura ar fi discriminatorie. Drept urmare, toți bugetarii vor primi până la urmă o majorare de salarii, potrivit noii ordonanțe.

"Guvernul majorează salariile bugetarilor... O pătrime din diferența salarială... Plata se va face în luna septembrie... Sursa de finanțare este bugetul de stat", a declarat ministrul Muncii, miercuri, la Antena 3.

Marius Budăi a mai anunțat că majorarea nu va fi spectaculoasă.

"Trebuie să creem acest echilibru pentru a sprijini cetățenii... Majorarea nu este foarte mare", a precizat Budăi.

Este vorba despre o creștere salarială de la 70-80 de lei până la 150 de lei. Ministrul Muncii nu a spus ce efort bugetar presupune majorarea salariilor bugetarilor deoarece specialiștii nu au finalizat calculele și în sistem sunt numeroase posturi vacante.

Majorarea se va aplica pentru salariile din luna august, care urmează a se plăti în septembrie.

Față de proiectul inițial de OUG, sunt scoase, spre exemplu, majorările de 50% pentru angajații care lucrau cu fonduri europene.

Potrivit notei de fundamentare a OUG, se introduc urmatoarele prevederi:

- acordarea, prin excepţie de la prevederile alin.(1), începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.,

- acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou- încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.

Aplicarea prevederilor se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite, cu respectarea art. V din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021.

×
Subiecte în articol: Guvernul salarii bugetari
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close