Antena 3 CNN Economic Guvernul pregătește noi măsuri fiscale! Românii care vor plăti mai mult după aplicarea acestora

Guvernul pregătește noi măsuri fiscale! Românii care vor plăti mai mult după aplicarea acestora

Guvernul pregătește noi măsuri fiscale pentru a strânge bani, după ce pachetul austerității a fost blocat la Curtea Constituțională a României.

de Cătălina Mănoiu    |    03 Oct 2023   •   07:34

Guvernul pregătește noi măsuri pentru ca deficitul bugetar să nu explodeze, după ce pachetul de taxe a fost blocat la CCR. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat că, fără pachetul de măsuri, este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar și probabil va fi nevoie, în curând, de măsuri suplimentare care să asigure încadrarea în ținta de deficit de 5,5% din PIB. Potrivit unor surse, programele naționale care sunt finanțate de la bugetul de stat ar putea fi amânate până în primăvara anului viitor. La fel și plățile făcute de autoritățile locale. 

În încercarea de a aduce bani la bugetul de stat, Guvernul vrea să reorganizeze Ministerul Finanțelor Publice și se ia în calcul inclusiv verificarea modului în care primăriile derulează proiectele de investiții. Proiectele de investiții ale primăriilor erau verificate de Curtea de Conturi, dar mecanismul ar putea fi schimbat cu unul mai rapid. O variantă discutată ar fi ca verificările să se facă de inspectori din subordinea Ministerului Finanțelor.

Totodată, Guvernul schimbă regulile și pentru jocurile de noroc. Aici, o să avem taxe mai mari.

O alta Ordonanță de Urgență, pregătită de Executiv, vizează reducerea evaziunii fiscale. OUG ar urma sa stabilească amenzi mai mari pentru evazioniștii fiscali.

În timp ce Guvernul cauta soluții pentru a ține sub control deficitul bugetar, FMI pune sub lupă noile taxe. La vizita precedentă, FMI a recomandat Guvernului să crească încasările la bugetul de stat. În rândul recomandărilor făcute de FMI se numără eliminarea facilitaților fiscale, trecerea de la cota unică la impozitul progresiv și modificarea schemei de compensare a facturilor la energie astfel încât de ajutor la plata facturilor să beneficieze doar românii vulnerabili.

Totodată, experții FMI au fost de părere că pensiile românilor sunt mici, în comparație cu cele din alte state.

×
Subiecte în articol: masuri fiscale masuri austeritate
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close