Antena 3 CNN Economic Mugur Isărescu, anunț despre ROBOR: ”Să dăm timp celor cu credinte în lei”

Mugur Isărescu, anunț despre ROBOR: ”Să dăm timp celor cu credinte în lei”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susține că România este pe poziția a zecea în ceea ce privește inflația, situația fiind una mult mai bună decât în urmă cu trei ani.

Mugur Isărescu, anunț despre ROBOR: ”Să dăm timp celor cu credinte în lei”
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    14 Noi 2022   •   11:40

”Este bine să comparăm situația din România și cu ce se întâmplă în lume. Și deocamdată haideți să ne comparăm cu ce vedem în Europa. 

Am pus aici situația din 2019, când România era ”campioană” nefericită, cu cea mai mare rată a inflației. Pe parcursul a mai puțin de trei ani ne-am îmbunătățit situația comparativ, nu față de noi. Inflația a continuat să crească și acesta este un lucru nefericit, dar comparativ cu alte țări europene suntem pe poziția a zecea. Avem nouă țări care sunt cu inflație mai ridicată decât noi, inclusiv țări din zona euro. 

De ce spun zona euro? Pentru că mulți cred că dacă ai intrat în zona euro ai scăpat de inflație. Uite că nu se dovedește a fi adevărat. Dacă am lua și luna octombrie, cu evoluția din luna octombrie, cred că ne-am îmbunătăți situația. 

Mai observăm că la această temperare relativă a creșterilor de prețuri, alături de petrol, au mai contribuit și piețele metalelor de bază, alimentelor și îngrășămintelor, unde s-a constatat o anumită detensionare. 

Prețurile producției industriale de pe piața internă sunt la niveluri foarte mari. Mai devreme sau mai târziu ele se transmit în prețurile de consum, dar observăm aici în ultimele luni o ușoară calmare a majorărilor de preț”, a declarat Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu. 

Acesta a vorbit și despre nivelul ROBOR.

”Am venit cu rata de politică monetară, treptat, fără mișcări brutale, în sus, ne-am apropiat în prezent de grupul țărilor Cehia și Polonia, dar nu ne comparăm cu Ungaria, pentru că ei trebuie să facă față unei crize valutare. Credem că a fost o abordare mai bună! Am utilizat și celelalte trei instrumente de politică monetară.

O economie se conduce și cu frână, și cu accelerație, dar depinde cum folosești dozajul. Uneori este mai important decât instrumentul. Am mers gradual și am mai urmărit un scop, să dăm timp celor cu credite în lei să se obișnuiască cu noile niveluri de rată de dobândă și cu faptul că perioada dobânzilor negative este ceva depășit și că lumea intră într-un alt normal și trebuie să ne obișnuim cu el“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close