Antena 3 CNN Economic Guvernul vrea să absoarbă 80% din fondurile Uniunii Europene

Guvernul vrea să absoarbă 80% din fondurile Uniunii Europene

Guvernul vrea să absoarbă 80% din fondurile Uniunii Europene
de M.T.    |    25 Mar 2014   •   18:46

România are cei mai puţini bani de la Uniunea Europeană în viitorul exerciţiu bugetar. Toţi ceilalţi membri au câte 2.000 de euro pe cap de locuitor, iar românii doar jumătate.

Premeirul a anunţat însă că Guvernul are un ţel ambiţios: atragerea a 80% din bani.

România a reuşit să obţină, în total, pentru perioada 2014-2020, aproape 40 de miliarde de euro - fonduri structurale şi de coeziune şi fonduri destinate agriculturii şi pescuitului.

Suma este cu 18% mai mare comparativ cu cea alocată în perioada 2007 - 2013, însă este prea puţin faţă de nevoile ţării.

Reprezentanţii mediului de afaceri se plâng că, pentru a implementa programe prin cofinanţare europeană, se lovesc de multe probleme. Primele apar încă din perioada de evaluare a proiectelor.

După mulţi ani, în care mai mult a pierdut decât a câştigat, România are acum o rată de absorbţie a fondurilor europene foarte bună.

Pentru a menţine această linie, este nevoie ca procedurile de accesare a fondurilor comunitare să fie mult simplificate.

Nu numai birocraţia le pune beţe în roate celor care vor să acceseze fondurile europene. După ce că banii sunt puţini, mare parte dispar în buzunarele cui nu trebuie.

Oportunităţile şi ce trebuie făcut pentru a aduce absorbţia fondurilor europene la un nivel cât mai mare este o temă care va fi abordată în continuare la formurile organizate de Intact Media Group.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close