Antena 3 CNN Economic Prima ieftinire carburanţilor în 2023. Cât costă azi benzina şi motorina

Prima ieftinire carburanţilor în 2023. Cât costă azi benzina şi motorina

S-a înregistrat prima ieftinire a combustibilului din 2023. După scumpirea de pe 1 ianuarie, combustibilul s-a ieftinit, iar prețurile carburanților au scăzut la începutul week-endului.

Prima ieftinire carburanţilor în 2023. Cât costă azi benzina şi motorina
Sursa foto: Getty Images
de Adriana Drăghici    |    08 Ian 2023   •   12:33

Sâmbătă, 7 ianuarie, Petrom a scăzut prețul benzinei cu cinci bani pe litru, iar pe cel al motorinei cu patru bani pe litru, ajungând la 6,24-6,30 lei/l, respectiv 7,45-7,48 lei/l.

Este prima ieftinire din acest an, după majorarea de preț care a avut loc la 1 ianuarie, după eliminarea compensației de 50 de bani la litru – jumătate suportată de Guvern, jumătate de companii, și o reducere a accizelor la nivelul minim din Uniunea Europeană. 

Atunci, prețul benzinei standard a crescut cu 36 de bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu 38 de bani pe litru.

Ieftinirile de ieri survin pe fondul unor cotații în scădere a țițeiului pe plan global, dar și a politicii companiilor ruse de a vinde, până la data de 5 februarie, când intră în vigoare un embargo asupra carburanților rusești, cât mai multă benzină și, mai ales, motorină.

Începând din vară, Guvernul, alături de companiile petroliere, au aplicat un acord prin care statul a suportat 0,25 de lei din prețul unui litru de benzină și de motorină, iar acestea au redus prețul cu alți 0,25 de lei.  

La acea vreme, prețul benzinei depășea 8 lei/l și prețul motorinei 9 lei/l. În prezent, prețul carburanţilor a scăzut.

×
Subiecte în articol: carburanti benzina motorina ieftinire
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close