Antena 3 CNN Economic Impozit de patru ori mai mare pentru mulți români, de anul viitor: ”Crește de la 16% la 70%!” | Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Impozit de patru ori mai mare pentru mulți români, de anul viitor: ”Crește de la 16% la 70%!” | Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

O anumită categorie de români va fi nevoită să achite un impozit de 70% pe venit, potrivit unei legi recent adoptate.

Impozit de patru ori mai mare pentru mulți români, de anul viitor: ”Crește de la 16% la 70%!” | Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Sursa foto: Kypros / Getty Images
de Laura Dinu    |    31 Oct 2023   •   13:07

Este vorba despre românii în cazul cărora inspectorii fiscali descoperă, în urma controalelor, venituri din surse neidentificabile. Așadar, impozitul aplicabil în cazul acestora urmează să fie majorat, de la 1 iulie 2024, de la 16% la 70%. 

„Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor”, se arată în legea de modificare a legislației fiscale, apărute vineri în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro.

Prevederile legii urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie 2024 și se aplică deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată. 

Legea privind noile măsuri fiscal-bugetare a fost promulgată de Klaus Iohannis

Legea privind noile măsuri fiscal-bugetare a fost promulgată, joia trecută, de președintele Klaus Iohannis, informează Administrația Prezidențiala.

Totul vine după ce legea privind măsurile fiscal-bugetare a fost declarată constituțională, pe 18 octombrie, după cum a decis Curtea Constituțională.

"CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic şi unitare, respectiv creșterea veniturilor la bugetul public şi reducerea cheltuielilor statului.

În cadrul examenului de constituționalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei CCR", a declarat atunci preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache.

Procedura a respectat Constituţia, iar Curtea Constituţională a reținut că dispoziţiile legale au fost adoptate în marja de apreciere şi oportunitate în materie financiar-fiscală.

CCR a decis cu majoritate de voturi că obiecţia este neîntemeiată, iar legea în ansamblul său este constituțională.

×
Subiecte în articol: impozit ANAF
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close