Antena 3 CNN Economic Pensii mai mari pentru români de la finalul acestui an! Haosul din finanțele țării

Pensii mai mari pentru români de la finalul acestui an! Haosul din finanțele țării

Guvernul anunță măsuri care se bat cap în cap. După ce a promis, în martie, că va reduce taxarea pe muncă, acum, la doar două luni distanță, Executivul vrea să crească impozitul pe venit. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu promite creșterea pensiilor.

Pensii mai mari pentru români de la finalul acestui an! Haosul din finanțele țării
Sursa foto: pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mai 2023   •   09:50

În martie, liderii coaliției susțineau că vor reduce taxarea pe muncă. În România, taxele pe muncă depășesc 40% din salariu. O variantă discutată era reducerea CAS cu 5%. 

La 2 luni distanță, după ce deficitul bugetar a explodat, guvernanții vorbesc despre taxarea veniturilor care depășesc 14.000 de lei net. Impozitul pentru veniturile care depășesc 14.000 de lei ar urma sa fie de 16%. Premierul a anunțat că se va aplica doar bugetarilor. 

O altă variantă luată în calcul este de a suprataxa cumulul de venituri.

Citește și: Data la care intră pensiile în mai 2023. Când vine poştaşul la români şi când sunt viraţi banii pe card 

Deși deficitul anunțat de MFP este de 1,4%, mult peste ținta asumată, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat deja că pensiile vor fi indexate cu rata inflației la final de an.  Asta înseamnă că o rata medie a inflației de 10% ar aduce în plus aproximativ 180 de lei la punctul de pensie și 100 de lei la pensia minimă.  

Impactul bugetar nu este deloc de neglijat. Politica fiscal - bugetară este pusă la grea încercare și pentru că anul viitor politicienii au de purtat 4 competiții electorale. 

×
Subiecte în articol: pensii Marcel Ciolacu
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close