Antena 3 CNN Economic INCOME: Bugetul României pe 2014, realizat pe fondul unor majorări fiscale

INCOME: Bugetul României pe 2014, realizat pe fondul unor majorări fiscale

INCOME: Bugetul României pe 2014, realizat pe fondul unor majorări fiscale
16 Noi 2013   •   13:45
Noul buget, pregatit si prezentat de guvern zilele trecute pleaca de la premisele unei cresteri economice reale de peste 2% in 2014 si un PIB de 660 de miliarde de lei, adica 150 de miliarde de euro. Incasarile bugetare previzionate ating astfel 230 de miliarde de euro. 
 
Calculele guvernului sunt facute insa pe fondul unor majorari fiscale. Asta pentru ca prin schimbarea Codului Fiscal se va permite majorarea taxelor locale cu mai mult decat plafonul actual de 20%, care va fi mentinut doar pentru firme. 
 
De asemenea, Guvernul vrea să impoziteze de anul viitor orice fel de construcţie. Ceea ce inseamna ca de la 1 ianuarie vor fi taxate semne de circulaţie, alei, trotuare, iazuri, heleştee, sonde, antene, stâlpi sau ţevi de gaze. 
 
În ordonanţă nu este explicat care dintre "trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje" vor fi supuse impozitării. 
 
Majorarea este argumentată prin "dificultăţile financiare" ale autorităţilor locale şi centrale. Din pacate ca in orice an electoral si bugetul 2014 este in mod evident unul social, si nu unul canalizat spre stimularea investitiilor. Ceea ce e eronat si atrage dupa sine un mare risc: impovarare suplimentara poate provoca scumpiri in lant, vlaguirea firmelor si implicit poate frana consumul si dezvoltarea economica. 
 
Si atunci, in loc de mai multi bani la buget am putea sa ramanem surprinsi de un deficit si mai mare decat in acest an.
 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close