Antena 3 CNN Economic INCOME. După mult timp, Poşta Română va încheia anul cu profit

INCOME. După mult timp, Poşta Română va încheia anul cu profit

INCOME. După mult timp, Poşta Română va încheia anul cu profit
de M.T.    |    01 Noi 2014   •   13:32

Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, a anunţat că, pentru prima dată după foarte mulţi ani, Compania Naţională Poşta Română va încheia anul cu profit. Unul de 65 milioane de lei, adică vreo 14 milioane de euro.

Pentru cifra de afaceri de aproximativ 225 milioane de euro, cele aproximativ 6 procente de profit nu înseamnă cine ştie ce. Este, în schimb, un pas uriaş înainte în contextul în care, în ultimii ani, compania a fost căpuşată cu sute de milioane de euro. E unul dintre motivele pentru care au eşuat şi tentativele de privatizare, periclitând peste 25.000 de locuri de muncă.

În timp ce pensiile erau tăiate de guvernul Boc în numele "economiei" şi al salvării bugetului asigurărilor sociale în 2011, nu mai puţin de 112,5 milioane de euro ajungeau de la Casa Naţională de Pensii la Poşta Română drept comision pentru livrarea pensiilor către populaţie. Bani care, ulterior, au alimentat şi contracte încheiate cu abonaţii de serviciu. De exemplu cu Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL, una dintre firmele de profil controlate de Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, care a obţinut prin negociere directă 1,5 milioane de lei.

Explicaţia pentru atribuirea directă a fost că societatea ar fi „sursă unică" pentru „servicii de diagnosticare a afecţiunilor cauzate de factorii de risc profesional". 

Mai trebuie să amintim şi con­tractul pentru servicii de în­tre­ţinere clădiri şi instalaţii în valoare de circa 50 de milioane de euro. Contractul a fost semnat, tot fără licitaţie, cu UTI Facility Management SRL, una dintre companiile grupului de firme creat de Tiberiu Urdăreanu. Şi exemplele pot continua.

Problemele legate de Poşta Română au făcut şi obiectul a numeroase anchete DNA,  prejudiciile dovedite de anchetatori de-a lungul timpului atingând multe milioane de euro.

La începutul acestui an, fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a primit trei ani şi şase luni.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Mihai Toader, fostul director general al Poştei Române, care a primit şase ani de închisoare cu executare.

În timp, rezultatul managementului defectuos şi al numeroaselor contracte problematice s-a consemnat în piederi cumulate de peste 500 milioane de lei.

În contextul încercărilor continue de a privatiza compania, profitul de 14,5 milioane de euro anunţat pentru acest an e un important pas înainte.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close