Antena 3 CNN Economic Income: Evaziunea - record viteză. Câţi bani pierdem în fiecare secundă

Income: Evaziunea - record viteză. Câţi bani pierdem în fiecare secundă

Income: Evaziunea - record viteză. Câţi bani pierdem în fiecare secundă
de M.C.    |    06 Dec 2014   •   13:50

 Legislaţia fiscală deficitară aduce pierderi imense României.

2250 lei pe secunda! DA! Din cauza taxelor şi impozitelor necolectate, gaura din buget se adânceşte cu 130.000 lei pe minut şi ajungem astfel la pierderi de aproximativ 71 de miliarde de lei pe an, adica 16 miliarde de euro. Asta reprezintă cam 70% din evaziunea fiscală recunoscută prin date oficiale de Ministerul de Finanţe, SRI, Consili Fiscal sau Curtea de Conturi. Restul de 30% din evaziune se produce pe fondul altor activităţi de natură economico-criminală.

În total, sunt aproximativ 23 de miliarde de euro care se pierd în fiecare an din cauza unei fiscalităţi defectuase, sumă care însemnă cam jumătate din bugetul de stat al României.

Ce am putea face în schimb cu aceşti bani? Exemplele pot fi nenumărate: de la 5 kilometri de autostradă pe zi sau 150 de kilometri pe lună, până la câte un spital universitar nou inaugurat la fiecare două zile.

Am putea la fel de bine să vorbim şi despre cele 60 de milioane de euro necesare pentru tratamentele bolnavilor de cancer.

Ce să mai vorbim de educaţie. În 100 de zile am putea strânge banii necesari pentru a şcolariza cei aproximativ 250 de mii de analfabeţi.

"Avem nevoie de toleranţă ZERO la evaziune. Am pus paznic lupul la oi. Câţi dintre cei de la ANAF au dosare penale" întreabă Gabriel Biriş, vicepreşedintele AOAR.

×
Subiecte în articol: Adrian Maniutiu
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close