Antena 3 CNN Economic INCOME: Fondurile europene, gură de aer pentru economia României

INCOME: Fondurile europene, gură de aer pentru economia României

INCOME: Fondurile europene, gură de aer pentru economia României
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Mai 2015   •   15:01
Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, a fost invitatul lui Adrian Măniuţiu în ediţia de sâmbătă a emisiunii "Income", la Antena 3. Ministrul a explicat că, în cel mult două săptămâni se aşteaptă confirmarea de la Bruxelles cu privire la demararea POR 2014 - 2020. Ghidurile finale, conform oficialului, vor fi disponibile în curând. 
 
De asemenea, Nica a anunţat astăzi lansarea, începând cu luna iunie, a două noi axe de finanţare, de 530 de milioane de euro, pe competitivitate şi de 300 de milioane de euro, pe programul destinat capitalului uman, ambele axe făcând parte din exerciţiul bugetar nou.
 
Chiar dacă, în ceea ce priveşte exerciţiul bugetar 2007 - 2013 nu se mai primesc proiecte, oficialul şi-a exprimat speranţa că problemele care au dus la blocajele POSDRU vor fi înlăturate până cel târziu în luna august. Între timp, plăţile către beneficiarii care au proiecte în derulare vor fi avansate de la bugetul de stat. 
 
După ce ani la rând ţara noastră a fost codaşă în cheltuirea banilor veniţi gratis de la Uniunea Europeană, lucrurile par să intre pe un făgaş normal. 
 
Conform datelor Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut cu 1,1% în aprilie faţă de luna martie, de la 53,12% la 54,22%.
 
Cele mai multe fonduri au fost atrase prin Programul Operaţional Mediu, unde rata de absorbţie a crescut luna trecută cu 2,75%, de la 42,28% la 45,03%.
 
Însă lucrurile nu stau deloc bine în privinţa altor programe precum cel Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică. În toate cele 3 cazuri nu a fost absorbit NICIUN euro luna trecută.
 
Însă oficialii Comisiei Europene ne au încă în vizor. Recent, Comisia a decis să blocheze plăţile efectuate pe proiectele IT din cadrul Programului Operaţional Competitivitate Economică din cauza fraudelor sesizate în sistemul de achiziţii publice. 
 
Experţii au verificat mai multe proceduri de achiziţii şi au descoperit nereguli care, de fapt, sunt întâlnite şi în procedurile de achiziţii publice pentru proiecte finanţate de la bugetul de stat. 
 
Comisia Europeană ameninţă autorităţile române că, în lipsa unor măsuri eficiente, va trece la o sancţiune mai dură: procedura de suspendare a axei 3 a POS CCE, care se face pe perioadă nedeterminată.
 

×
Subiecte în articol: Adrian Maniutiu ministru fonduri europene
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close