Antena 3 CNN Economic INCOME: Jaf în stil academic cu un român şi Universitatea Harvard

INCOME: Jaf în stil academic cu un român şi Universitatea Harvard

INCOME: Jaf în stil academic cu un român şi Universitatea Harvard
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Feb 2014   •   15:18
Un român este acuzat că ar fi primit peste 1 milion de dolari mită pentru ca Universitatea Harvard să cumpere păduri la preţuri majorate, în anii 2007-2009. 
 
Iată cum a fraudat romanul un fond de investitii al prestigioasei universităţi americane, care deţine de altfel cele mai mari suprafeţe de pădure din Romania. 
 
Dragoş Lipan Secu, în calitate de administrator al firmei Scolopax SRL, negocia cu proprietarii terenurilor forestiere preţuri mai mari decât cele la care se vindeau în mod normal pădurile la acea vreme. Firma Scolopax este detinuta de prestigioasa universitate Harvard, prin intermediul unui fond de investitii, scrie agentia americana Bloomberg, care citeaza procurorii DNA.
 
Astfel, printr-un circuit de mai multe firme, Universitatea a fost păgubită de sume considerabile, din cauza preţurilor umflate.
 
Pentru aceste tranzacţii de pe urma cărora intrau mai mulţi bani în conturile proprietarilor de păduri, românul dar şi soţia sa, au fost răsplătiţi cu peste un milion de dolari, un autoturism de lux dar si o excursie in Insulele Canare. Cei doi au fost denunţaţi chiar de către două persoane despre care se presupune că ar fi plătit mita.
 
Firma la care Dragoş Lipan Secu era administrator este şi cel mai mare proprietar de paduri din Romania. 
 
Astfel, aflam că Universitatea Harward detinea, in 2012, peste 35.000 de hectare la noi in tara, in special in judetul Vrancea. În top se mai află comune şi primării, dar şi Academia Romana si Regele Mihai I. 
 
Primii zece proprietari de păduri româneşti detinau în 2010 150.000 de hectare din fondul forestier.
 

×
Subiecte în articol: jaf roman paduri firma administrator DNA mita
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close