Antena 3 CNN Economic Noi impozite pentru români

Noi impozite pentru români

Noi impozite pentru români
13 Mai 2017   •   12:20

Bursele studenţilor, indemizaţiile pentru mame sau pensiile pentru invalizii de război ar putea fi impozitate de Guvern, odată cu aplicarea impozitului pe gospodărie. Ministerul Finanţelor va introduce în baza de impozitare toate aceste ajutoare de la stat. Guvernul dă asigurări că toţi contribuabilii vor beneficia de deduceri masive, dar spun că sumele ce vor depăşi deducerile vor fi impozitate cu 10%.

Odată cu introducerea impozitului pe gospodărie, o mulţime de venituri exceptate acum vor fi impozitate. Printre ele se află inclusiv pensiile mai mici de 2.000 de lei sau indemnizaţiile pentru creşterea copilului. Şi bursele elevilor dar şi premiile obţinute de studenţi şi sportivi în cadrul competiţiilor interne şi internaţionale ar urma să fie taxate.

Forma de impozitare rămâne la latitudinea contribuabililor dacă se înregistrează în scopuri fiscale individual sau la nivel de familie.

Trecerea la noul sistem presupune un efort atât pentru contribuabil, care va trebui să calculeze pe tot parcursul anului cât anume din venituri poate cheltui şi cât trebuie să păstreze, dar şi pentru autorităţi, care vor gestiona volumul ridicat de informaţii livrat de sistem.

„Sistemul este un sistem destul de complex. Seaman cu sist American și cu atat mai mult rrtrebuie sa ne punem intrebarea daca chiar este momentul oportun să îl introducem. Pentru că americanii sunt în faza în care vor să simplifice sistemul lor propriu pe care îl au acum, deci asta e o primă întrebare. A doua întrebare, reținerea la sursă este esențială. În America există sistemul de venit global, dar cu reținere la sursă pentru venituri din salarii și pensii. Reținerea la sursă este variant simplă”, a a declarat Mihaela Mitroi, dept. Consultanță Fiscală și Juridică PwC România.

Bursele și ajutoarele de înmormântare, impozitate

×
Subiecte în articol: burse
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close