x close

INCOME. Ministrul Teodorovici promite SIMPLIFICAREA accesării fondurilor europene

de G.S.    |    09 Aug 2014   •   14:24
INCOME. Ministrul Teodorovici promite SIMPLIFICAREA accesării fondurilor europene 416 Foto: Agerpres
Fondurile Europene nerambursabile, puse la dispozitia tarii noastre dupa aderarea la Uniunea Europeana, au fost indelung prezentate ca fiind atuul numarul unu al Romaniei pentru a castiga batalia  cu saracia. 
 
Sau ca fiind sursa numarul unu de finantare a investitiilor care sa ne ajute sa reducem din discrepantele de dezvoltare care ne plasau in 2007 pe ultimele pozitii ale Uniunii Europene la capitole precum infrastrstructura de transport, sanatate, educatie sau antreprenoriat mic si mediu... 
 
"AR FI PUTUT SA FIE sau AR FI TREBUIT SA FIE" sunt formularile corecte... pentru ca in Romania nu s-a profitat de ocazie, asa cum s-a intamplat in tari vecine precum Polonia sau Ungaria - tari care si-au reconstruit aproape din temelii infrastructura si si-au reformat institutille, folosind fondurile nerambursabile. 

 
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a explicat, în exclusivitate pentru emisiunea Income, că, din păcate, România încă are de suferit din cauza administrării defectuoase din trecut. 
 
"Începând cu acest an, beneficiarii care aplică pe fonduri europene nu vor mai depune tonele de hârtie despre care vorbeaţi şi dumneavoastră. Va fi simplificată foarte mult viaţa celor care depun pe fonduri europene. Pe de altă parte, pentru noi, ca administraţie, simplificăm, de asemenea, parte de final, de evaluare şi analiză."
 
"Aprobarea Ordonanţei 51/2014 este iarăşi un pas important. Prin această ordonanţă, am introdus conceptul de "garanţie de bună conduită". Deja avem o primă analiză şi s-a redus cu o treime numărul de contestaţii, datorită acestui element. În toamnă promitem că vom avea un nou calup de modificări radicale pe zona de achiziţii publice, plecând de la partea de legislaţie dar şi de partea de instituţii în sine", a adăugat ministrul Teodorovici. 
 
De asemenea, oficialul a estimat că, la finele anului 2015, îşi doreşte să atingă pragul de 80% la nivel de absorbţie de fonduri europene. 
 
"Este un nivel fezabil. A nu se înţelege că este foarte uşor. Este încă nevoie de foarte multe inginerii legale în sistem, pentru că administraţia încă trebuie reformată. La nivelul anului 2014, planul este să terminăm reforma mare", a conchis Teodorovici.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati