Antena 3 CNN Economic INCOME. Trecerea la euro: să ne grăbim încet

INCOME. Trecerea la euro: să ne grăbim încet

INCOME. Trecerea la euro: să ne grăbim încet
14 Iun 2014   •   13:50
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a spus ca, teoretic, la nivel politic există consens total pentru aderarea României la euro în 2019 dar nu a confirmat că BNR şi-ar fi asumat acest obiectiv, precizand ca beneficiile aderării nu sunt necondiţionate şi presupun inca multe reforme structurale si criterii care mai trebuie indeplinite. 
 
Si adevarul e ca la partea cu indicatorii reali de convergenta inca mai schiopatam bine de tot. Apreciem aparenta retinere a guvernatorului Isarescu pentru ca in acest caz special, graba poate strica treaba rau de tot. 
 
Romania trebuie sa aleaga bine momentul cand va decide sa renunte la aproape toate instrumentele de politica economico-monetara care tin de dobanzi, rezerve, curs de schimb sau inflatie. 
 
Si apropos de trecere la Euro - sa ne gandim putin la greci. Au existat voci care au adus in discutie pe parcursul crizei financiare traversate foarte greu de Grecia, ideea intoarcerii lor la drahma, pe ideea ca le-ar fi mai bine fara Euro. Cert e ca, grecilor poate ca le-ar fi fost mai bine. Dar numai pe termen foarte scurt. 
 
Pe termen mediu ar fi fost un carnagiu economic. Si EURO le-a venit initial putin de hac, dar tot aceasta le-a dat si perspectivele de redresare. 
 
Asa ca Euro e binevenit si la noi, dar sa ne grabim incet si sa ne alegem momentul cu grija. Sper sa fie mai putin o decizie politica si mai mult una tehnica. 
 
Vom vedea oricum mai e ceva pana atunci si nu aduce anul ce aduce ceasul.
 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close