Antena 3 CNN Economic Rate mai mari pentru românii cu credite: Indicele ROBOR la trei luni a crescut cu 10% în doar câteva zile

Rate mai mari pentru românii cu credite: Indicele ROBOR la trei luni a crescut cu 10% în doar câteva zile

Vești proaste pentru românii ale căror rate se calculează în funcție de ROBOR. Dobânzile cresc galopant de la o zi la altă. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut în ultimele trei zile cu aproape 10%. Astfel, la o rată de 1200 de lei apare un plus de 20 de lei.

Rate mai mari pentru românii cu credite: Indicele ROBOR la trei luni a crescut cu 10% în doar câteva zile
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    03 Mar 2021   •   18:59

Dobânzile au crescut pentru că atât firmele cât și populația se bazează acum mai mult pe împrumuturi pentru a face față cheltuielilor, spun specialiștii.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate majoritatea ratelor la creditele în lei, a atins pragul de 1,7%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României. Practic, față de sfârșitul săptămânii trecute, ROBOR a crescut cu aproape 10%.

"A scăzut temporar lichiditatea în bănci. Acest luru se întâmplă în general spre sfârșitul lunii, când firmele trebuie să plătească dările la stat, impozitele. Până când trezoreria începe din nou să plătească către bugetari salarii sau pensii, există un moment de lichiditate mai scăzută", a explicat pentru Antean 3, Irina Chițu, analist financiar.

Economiștii spun că dobânzile au început să crească pentru că, atât firmele cât și populația, au devenit tot mai dependențe de împrumuturi și credite. Mai mult, și băncile au început să se împrumute din ce în ce mai mult între ele, pentru a putea asigura accesul banilor în piață. Iar acest lucru face că dobânzile să crească galopant.

Până acum, dobânzile au fost ținute în frâu datorită deciziilor luate de BNR. De la debutul pandemiei, BNR a scăzut de patru ori dobânda-cheie, până la minimul istoric de 1,25% cât este acum.

 

×
Subiecte în articol: indicele ROBOR credite rate
Parteneri
Panică în plină noapte: Avertizare Ro-Alert în Tulcea, Galaţi şi Brăila
x close