Antena 3 CNN Economic Inflația va fi în scădere, începând din 2023, anunță premierul Nicolae Ciucă

Inflația va fi în scădere, începând din 2023, anunță premierul Nicolae Ciucă

Inflația, din analizele de până acum, va fi în scădere începând din 2023, spune premierul Nicolae Ciucă. El afirmă motivul ar fi rezolvarea problemelor legate de asigurarea energiei și a gazelor, care impactează cel mai mult pe inflație.

Inflația va fi în scădere, începând din 2023, anunță premierul Nicolae Ciucă
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    22 Noi 2022   •   16:29

"Noi avem în vedere prognoza primită atât de la instituțiile noastre de prognoză, cât și de la institutele internaționale. Este cât se poate de posibil ca începând de anul viitor, odată ce problemele legate de asigurarea energiei și a gazelor, care impactează cel mai mult pe inflație, să constatăm că vom avea o inflație sub 15%. Deci, inflația, din analizele de până acum, va fi în scădere", spune premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a explicat de ce pensiile nu cresc astfel încât să fie acoperită inflația

"Am luat o decizie pentru cetățenii români. Așa cum am spus și am susținut de fiecare dată, nu luăm decizii pentru electoratul PNL sau electoratul PSD sau alt electorat. La Guvern luăm decizii pentru cetățenii români. S-au vehiculat mai multe cifre, au fost discutate din punct de vedere al abordării tehnice.

Era foarte clar că, orice decizie luăm, ea trebuie să fie în primul rând legală, să fie sustenabilă și să fie dezirabilă. Am vorbit cu toții despre anvelopa de 15% și de asemenea am vorbit despre cifrele inițiale pe care proiectăm bugetul pe 2023.

Având pe masă aceste cifre, aseară am putut să discutăm și să cădem cu toții de comun acord că putem să asigurăm o creștere a punctului de pensie cu 12,5% și de asemenea să ne îndreptăm în spiritul coeziunii sociale, să dăm dovadă în aceste momente de solidaritate și de unitate, să ne ducem cu ajutoare către cetățenii, pensionarii cu pensiile și veniturile cele mai mici, stabilind nivelurile de sprijin", precizează Nicolae Ciucă.

Premierul a spus că cei cu pensii până la 1.500 de lei vor primi 1.000 de lei în două tranșe, pentru cei între 1.501 lei și 2.000 de lei, 800 de lei, de asemenea în două tranșe, iar pentru cei care au venituri între 2.001 lei și 3.000 de lei, 600 de lei, de asemenea în două tranșe. 

"Au fost luate decizii care au vizat și continuarea demersurilor, deciziilor luate astfel încât o dată la două luni de zile să fie alimentate acele vouchere în valoare de 50 de euro, pentru cei care în 2023 aveau pensie de până la 1.500 de lei.

Acum am ridicat plafonul la 1.700 de lei, pentru că odată cu această decizie de a mări punctul de pensie pensiile vor crește și trebuie să beneficieze în continuare de acest ajutor. De asemenea a fost decisă măsura pentru energie, astfel încât anul viitor, în două tranșe, 1.400 de lei vor fi asigurați pentru toți pensionarii cu pensii mai mici de 2.000 de lei și vârstă mai mare de 60 de ani.

Vor fi indexate de asemenea alocațiile copiilor, cu rata inflației, de asemenea cea de-a 13-a indemnizație pentru persoanele cu handicap și de asemenea actualizarea pensiei veteranilor de război și a văduvelor veteranilor de război, din 2018, ceea ce înseamnă aproximativ 30%", menționează Nicolae Ciucă.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă inflatia premier
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close