Antena 3 CNN Economic Isărescu: Mai bine să avem creştere economică de 4% pe an, dacă acesta este potenţialul

Isărescu: Mai bine să avem creştere economică de 4% pe an, dacă acesta este potenţialul

Isărescu: Mai bine să avem creştere economică de 4% pe an, dacă acesta este potenţialul
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.T.    |    24 Iul 2013   •   12:44

Pentru România, este mai bine să aibă o creştere economică de 4% pe an, dacă acesta este potenţialul, şi nu 7%, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe referitoare la perspectiva economică a României.

„Sper că vom învăţa, o dată pentru totdeauna, că, dacă accelerăm creşterea economică dincolo de un nivel sustenabil în perioadele preelectorale, nu facem decât să grăbim declinul în perioada post electorală. Trebuie ca această ţară să vrea un ciclu lung de dezvoltare cu cât mai puţine declinuri”, a spus Isărescu, potrivit Agerpres.

Guvernatorul BNR consideră că este „mai bine să avem creştere economică de 4%, dacă acesta este potenţialul, nu 7%, dar să fie pe vreo 10-12 ani”.

„Concomitent cu acest tip de creştere economică, cred că trebuie să finalizăm infrastructurile din România. M-am tot gândit ce cuvânt să folosesc, modernizare e deja un cuvânt erodat, eu am intenţia să folosesc cuvântul europenizare a infrastructurilor româneşti, dar cred că finalizarea sună bine, să le terminăm o dată pentru totdeauna. Atenţie, nu mă refer la infrastructurile fizice de tipul celor de transport, mă refer şi la cele umane de tip sănătate, educaţie", a mai afirmat Isărescu.

Fostul premier este de părere că educaţia reprezintă o sursă majoră, la fel ca şi sănătatea, pentru asigurarea capitalului uman, atât de important în economia modernă.

Analiştii Economist Intelligence Unit au semnalat, într-un raport publicat recent, că economia românească va înregistra în 2013 o creştere de 2,4%, stimulată de o recoltă bună şi creşterea exporturilor spre ţările care nu sunt membre UE, urmând ca ritmul de creştere să se accelereze în perioada 2014-2017, la o rată medie anuală de sub 4%.

Comisia Naţională de Prognoză a menţinut la 1,6% estimarea privind creşterea Produsului Intern Brut în 2013, în prognoza de primăvară pe termen mediu 2013-2016.

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu BNR crestere economica
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close