Antena 3 Economic Isărescu vrea un nou acord cu FMI: "Suntem expuşi la diverse riscuri"

Isărescu vrea un nou acord cu FMI: "Suntem expuşi la diverse riscuri"

de M.Z.    |    08 Mai 2013   •   17:54
Isărescu vrea un nou acord cu FMI: "Suntem expuşi la diverse riscuri" Foto: romania-insider.com
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, susţine încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, în principal pentru credibilitatea pe care o oferă un astfel de document.
 
"Fac parte din categoria acelora care, din considerente în principal de credibilitate, votez pentru încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în contextul în care am văzut cât de volatilă şi fragilă poate să fie situaţia în Europa. Explozia asta din Cipru, cred eu, ne-a mai luminat în sens de maturizare. Ne-am dat seama că suntem supuşi, ca ţară cu balanţa de plăţi total deschisă, la intrări/ieşiri de capital, suntem expuşi la diverse riscuri", a spus, miercuri, Isărescu, informează Agerpres.
 
Pe de altă parte, şeful Băncii Centrale a arătat că nu există niciun semnal de întrerupere a actualului acord cu FMI. 
 
"Pe partea monetară, pe partea fiscală lucrurile merg în direcţia bună, chiar ceva mai bine decât am prevăzut anterior", a explicat Mugur Isărescu. 
 
În ceea ce priveşte performanţa fiscală, acesta a afirmat că România are toate şansele să iasă din zona de deficit excesiv. 
 
"Aici chiar nu văd de ce am putea să ne îngrijorăm. Ca veteran ştiu câte Guverne, câţi miniştri s-au sacrificat pe problema reformelor structurale din România. Asta este o treabă grea. Acolo ai o multitudine de factori, numai cine nu a fost într-o vâltoare de restructurare la o întreprindere să stea pe deoparte cu sindicatele, cu managerii... numai o asemenea persoană, fără experienţă, poate să califice uşor un eşec în domeniu. Aici sunt riscuri. Fondul a manifestat mai mult decât înţelegere. Ce nu poate să accepte este ca dintr-un anumit moment în care tot eşuezi, nu îţi iese o chestiune, să , ca să spunem aşa. De la un punct trebuie să iei o decizie. Întârzierile, arieratele, pierderile se contabilizează undeva şi sunt plătite de către cineva. Eu nu am motive de îngrijorare aici. Nu am motive nici legate de un eventual nou acord", a explicat guvernatorul BNR. 
 
Boardul FMI a aprobat, pe 15 martie 2013, prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu România, până la 30 iunie. 
 
Acordul stand-by în valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond) a fost aprobat iniţial pe 25 martie 2011 şi este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai în caz de necesitate. 
 
La începutul acestui an, şeful Misiunii FMI, Erik de Vrijer, a avertizat că Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional va expira şi nu va exista o altă înţelegere, dacă autorităţile române nu îndeplinesc precondiţiile asumate până în luna iunie. Precondiţiile se referă la reducerea arieratelor, dar şi la măsuri care vizează companiile de stat - privatizarea CFR Marfă, listarea secundară a unui pachet de acţiuni Transgaz, începerea listării companiei energetice Oltenia.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close