Antena 3 CNN Economic Jobul cu salariu de 14.000 de lei, pentru care nu se găsesc candidaţi. Nu e nevoie nici de facultate

Jobul cu salariu de 14.000 de lei, pentru care nu se găsesc candidaţi. Nu e nevoie nici de facultate

Preţurile cresc de la o zi la alta, dar, cu toate acestea, sunt domenii în care nu se găsesc angajaţi chiar şi pe salarii mari.

Jobul cu salariu de 14.000 de lei, pentru care nu se găsesc candidaţi. Nu e nevoie nici de facultate
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    31 Mai 2022   •   12:19

Fermierii români spun că nu găsesc tractorişti, deşi i-ar plăti cu sume între 3.000 şi 14.000 de lei "în mână", potrivit romania.europalibera.org.

Motivul este acela că românii care au experienţă preferă să plece în străinătate, deși au salarii nete lunare și de 10.000 de lei.

Forța de muncă specializată în agricultură este tot mai greu de găsit în România, se plâng marii agricultori și președinții asociațiilor de profil. Poate cel mai surprinzător exemplu oferit de aceștia este lipsa tractoriștilor.

Astfel, fermierii se plâng că, deși au utilaje care costă sute de mii de euro, nu are cine să le manevreze. Nu se mai găsesc tractoriști.

"Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000–14.000 de lei", povestește Dimitrie Musca, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici.

Cel puțin 300-400 de tractoriști lipsesc fermelor românești, conform estimărilor trimise de asociațiile agricole într-un memoriu către Ministerul Agriculturii.
 

×
Subiecte în articol: salariu agricultura tractorişti
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close