Antena 3 CNN Economic Care sunt județele cu cei mai mulți șomeri. Autorităţile locale spun că Guvernul este de vină pentru interesul scăzut de muncă

Care sunt județele cu cei mai mulți șomeri. Autorităţile locale spun că Guvernul este de vină pentru interesul scăzut de muncă

Şomajul a explodat! Judeţele Vaslui și Dolj au cei mai mulţi oameni care nu îşi găsesc de lucru. Acolo, industria e la pământ, infrastructura lasă de dorit, iar autorităţile locale nu prea au fost preocupate să creeze noi locuri de muncă în ultimii ani. Totodată, în special la sate, unele familii se complac în a trăi de pe urma ajutoarelor sociale şi a agriculturii de subzistenţă.

Care sunt județele cu cei mai mulți șomeri. Autorităţile locale spun că Guvernul este de vină pentru interesul scăzut de muncă
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    05 Mai 2021   •   19:24

În Dolj, Vaslui şi Buzău rata şomajului trece de 7%. Pentru că nu vor să se angajeze, oamenii îşi gasesc tot felul de motive mai mult sau mai puţin întemeiate.

În judeţele cu cea mai mare rata a şomajului, industria este la pământ, iar infrastructura nu este nici ea mai bună. O confirmă atât specialiştii cât şi oamenii din zonă.

Recţia lui Mircea Coşea, analist în economie

"Sunt judeţe care au mari decalaje în dezvoltare care sunt în urma celorlalte. Mai e şi o chestiune care ține de administraţie locală, aceste zone sunt sub imperiul unor administraţii care nu s-au preocupat de foarte mult timp de acest lucru, de mai mult de 10-15 ani", spune Mircea Coşea, analist economie.

Cei care vor însă să muncească, şi-au găsit un loc de muncă în ciuda tuturor dificultăţilor.

"Înainte să merg în Germania am lucrat şi în oraş. Sunt locuri de muncă, dar nu sunt bine plătite. Ăia care pleacă în şomaj sunt foarte puturoşi, deci nu le place munca", spune un localnic.

Autorităţile locale dau vina pe Guvern

Autorităţile locale spun că Guvernul este de vină pentru interesul scăzut al şomerilor de a reveni în câmpul muncii.

"Nu funcţioneaza foarte bine programele naţionale, programul de ucenicie şi programul de prima chirie, pentru că dacă ar functiona foarte bine, aceşti oameni care sunt la 50 km distanţă de Craiova, ar putea să vină şi să aibă toate utilităţile sau să aibă chiria plătită şi să poată să desfăşoare aici activităţi", a declarat Olguţa Vasilescu, primarul muncipiului Craiova.

Oraşele care înregistrează cea mai mică rată a şomajului

La polul opus, cea mai mică rata a şomajului a fost înregistrată în Bucureşti, Timiş şi Cluj.

În Capitală, doar 1,2% din populaţia activă nu munceşte.

×
Subiecte în articol: judete guvern someri munca
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close