Antena 3 CNN Economic Jurnalul de economie, cu Daniel Apostol. Câţi ''decreţei'' vor intra la pensie?

Jurnalul de economie, cu Daniel Apostol. Câţi ''decreţei'' vor intra la pensie?

Daniel Apostol a vorbit la ''Jurnalul de economie'' despre pensiile ocupaţionale.

Jurnalul de economie, cu Daniel Apostol. Câţi ''decreţei'' vor intra la pensie?
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
03 Feb 2020   •   14:38

''Din 8 ianuarie, avem o lege nouă care ne aliniază la reglementările europene şi care potrivit experţilor, mai dă încă o şansă celor care vor ieşi la pensie, peste aproximativ 14-15 ani. Toate studiile din ultima vreme vorbesc despre faptul că la momentul la care ''decreţeii'' vor ajunge la vârsta de pensionare, bugetul public de pensii va avea o mare problemă, a spus Daniel Apostol.

Câţi ''decreţei'' vor intra la pensie?

Între 1967 şi 1972 s-au născut peste 2 milioane de copii, în urma adoptării Decretului Lege 770/1967 prin care se interzicea întreruperea sarcinilor.

Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale deschide încă o cale de protecție individuală prin contribuția privată în timpul vieții la un fond de pensii privat, de data aceasta ocupațional.

Așadar, statul pentru cetățenii săi oferă și garantează la vârsta de pensionare pensia publică (Pilon 1) și transferă lunar din contribuția de asigurare socială pe care o încasează o parte (procentele s-au schimbat de foarte multe ori de la înființarea sistemului de pensii private) către fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul 2).

Singura condiție este ca omul să aibă un contract de muncă valabil încheiat, în baza căruia angajatorul să plătească contribuțiile sociale. Deja statul prin acest pilon începe să transfere din responsabilitatea socială către cetățeni prin nevoia existenței unui contract de muncă și prin necesitatea contribuției sociale.

 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close