Antena 3 CNN Economic Jurnalul de economie. Cum stăm la capitolul de eficiență energetică

Jurnalul de economie. Cum stăm la capitolul de eficiență energetică

Jurnalul de economie. Cum stăm la capitolul de eficiență energetică
Sursa foto: Captură A3
12 Apr 2019   •   09:52

Daniel Apostol a analizat situația eficienței energetice din România.  În sezonul rece, preţurile galopează pe piaţa de energie electrică. În euro, avem un preţ mediu pe toate intervalele orare de consum de 108 euro/MWh.

România atinge recorduri negative in plan european, cu preţuri la energia electrica mult mai mari decât, de exemplu, cele din Slovacia şi Cehia, 51 euro şi 47 euro, medie a întregii zile. Prețurile sunt cu mult peste cele de pe cealaltă piaţă cu care România este cuplată, spre exemplu  Ungaria (91 euro). Situaţia este generată în principal de lipsa capacităţilor de producţie care nu pot susţine consumul mare din perioada de iarnă.

Greva minerilor din Gorj a pus la randul ei presiuni pe piața de energie. Am avut însa ceva noroc, pentru ca a crescut productia de energie regenerabila: hidro, eolianul si fotovoltaicul au oferit un plus nesperat de energie tocmai cand a picat productia pe termocentrale. Mai puțina energie produsă de termocentrale inseamna mai multa energie din import. România importă energie pe relaţia cu Ungaria, în cea mai mare parte a zilei, si se importă la nivelul maxim. 

 

×
Subiecte în articol: Jurnalul de economie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close