Antena 3 CNN Economic Jurnalul de economie. Problema analfabetismului financiar este una extrem de gravă în România

Jurnalul de economie. Problema analfabetismului financiar este una extrem de gravă în România

Jurnalul de economie. Problema analfabetismului financiar este una extrem de gravă în România
Sursa foto: Captură A3
29 Mar 2019   •   10:31

Daniel Apostol ne explică în rubrica Jurnalul de Economie despre analfabetismul financiar. La o privire simplă observăm cu ușurință că trăim în două Românii în același timp. De o parte avem o țară urbană, dinamică, integrată în Uniunea Europeană. De cealaltă parte este România de la țară, fragmentată, săracă și izolată. O  mare parte a populaţiei de la sate si de la orașe are un nivel al cunoaşterii despre economie insuficient sau zero, ceea ce reprezintă un risc pentru viaţa economică a fiecarui individ.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, avertiza că 22% din populaţia adultă ar putea fi considerată alfabetizată financiar.

- 78%: 2/3 dintre români au probleme în a înţelege pericolele inflaţiei

- Oamenii nu percep riscul asociat cu un credit bancar

- Provident Financial România (2018): doar 17% dintre cei chestionați consideră că au cunoștințe financiare bune

- 40% admit că sunt sub nota 5, pe o scară de la 1 la 10. 

România se află la coada clasamentului în funcţie de cunoştinţele financiare pe care le au cetăţenii, se arată într-un studiu realizat de Standard&Poor's pe baza unor întrebări legate de patru concepte fundamentale necesare atunci când cineva ia o decizie financiară: rata dobânzii de politică monetară, capitalizarea dobânzilor, inflaţia şi diversificarea riscului.

Doar 22% dintre români au cunoştinţe financiare, cel mai mic procent din UE. Media în Uniunea Europeană este de 52%. Când vorbim de "educație financiară" nu ne referim acum la studii economice aprofundate, liceale, universitare sau postuniversitare. Este vorba despre un nivel minim de alfabetizare finaniară, care să permită oamenilor să se descurce ușor cu concepte financiare de zi cu zi: de exemplu, majoritatea nu pot răspunde corect la o întrebare simplă: cum anume se crește o datoria pe baza dobanzii intr-o perioada dată. Alții nu înteleg de ce ne plângem de inflatie dacă și preturile si salariile cresc in acelasi timp. 

Raportul Global Findex realizat de Banca Mondială artă că: 

- 42% din populația adulta din România este nebancarizată.

- România: campioană în regiune la "salariul în plic".

- 33% dintre pensionarii români primesc pensia cash.

Fiecare român are nevoie să înțeleagă cum câștigă, cum cheltuie, cum economisește și cum poate să-și sporească bruma de avere personală. Dacă România reușeste să reducă la jumătate procentul de analfabetism economic, financiar, social şi funcţional al noilor generaţii, experții spun că România ar putea să aibă un produs intern brut dublu. 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Jurnalul de economie
Parteneri
Huiduieli, la concertul Coldplay din București: Manelistul Babasha a cântat cu trupa
x close