Antena 3 CNN Economic Jurnalul de economie. Totul despre Declarația Unică 2019

Jurnalul de economie. Totul despre Declarația Unică 2019

Jurnalul de economie. Totul despre Declarația Unică 2019
Sursa foto: Captură A3
12 Apr 2019   •   09:40

Scopul Declarației Unice este de a raporta situația finală a veniturilor pentru anul precedent, în acest caz 2018, când contribuabilul cunoaște deja veniturile realizate, având termenul de plată a diferențelor de impozit data de 15 martie 2019. Pentru anul 2018, formularul Declarației unice ține cont de cele două bonificații deja acordate, respectiv transmiterea electronică a declarației până în data de 31 iulie 2018, reducere 5% și pentru plata impozitelor până în data de 15 decembrie 2018, reducere 5%

Pentru anul 2019, estimăm veniturile pe care le vom realiza și trebuie să completăm secțiunea din declarație corespunzătoare acestui an. 
Foarte important: formularul în sine conține și o rubricație cu bonificație aferentă anului 2019. Codul fiscal stabilește faptul că o eventuală bonificație se aprobă prin legea bugetului de stat. Urmează să vedem dacă se acordă această bonificație, în funcție de cum se va aproba Legea bugetului de stat pentru anul 2019, când aceasta va fi adoptată de Parlament.
Trebuie să ținem cont că în acest an Declarația unică se depune doar în format electronic. Nu se admite depunerea în format hârtie la registratura autorității fiscale.
Declarația conține și rubricația direcționării procentului de 2% din impozitul pe venit către entități non-profit sau a procentului de 3,5% din impozitul pe venit, către unități non-profit acreditate cu un serviciu social licențiat.

Declararea și plata contribuției la asigurările sociale de sănătate, fie în mod obligatoriu, când obligația este generată prin efectul legii, fie în mod facultativ, când persoana fizică dorește să fie asigurată în sistemul public de sănătate. 

Nu au obligaţia completării subsecţiunii contribuabilii care au realizat venituri din arendă şi/sau din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria este exprimată în lei şi care nu au început activitatea în luna decembrie, nu au optat pentru stabilirea venitului net anual în sistem real, iar la sfârşitul anului anterior celui de raportare nu sunt îndeplinite condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activităţi independente.
Persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat care realizează venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, scutite de la plata impozitului pe venit, au obligaţia declarării veniturilor şi depunerii declaraţiei (se completează secțiunea aferentă asigurărilor sociale).

Contribuția la asigurările sociale de sănătate se datorează și în anul 2019 dacă persoana fizică realizează venituri extrasalariale în sumă anuală mai mare de 12 x salariul minim brut garantat la plată. Suma de plată este în procent de 10% din această bază de calcul. 

Contribuția la asigurările sociale, pensii se datorează pentru venituri din activități independente și, după caz, pentru veniturile din drepturi de autor, când persoana ce le realizează nu este salariată și nici nu este reținută contribuția de plătitorul drepturilor de autor, când veniturile anuale depășesc suma de 12 x salariul minim brut garantat la plată. Contribuția este în procent de 25% și se datorează la o bază stabilită de contribuabil, ce nu poate fi mai mică lunar de salariul minim brut.


 

×
Subiecte în articol: Jurnalul de economie
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close