Antena 3 CNN Economic ”Pensionarii trebuie să își primească drepturile!” Anunțul președintelui Klaus Iohannis

”Pensionarii trebuie să își primească drepturile!” Anunțul președintelui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a vorbit despre problema veniturilor seniorilor, după ce Comisia Europeană a criticat reforma pensiilor din România.

de Laura Dinu    |    23 Mar 2023   •   13:02

”Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă, mai simplu spus, că pensionarii trebuie să își primească drepturile pentru o viață muncită, dar trebuie să avem grijă ca și peste 30 de ani pensionarii să își primească pensia. Asta înseamnă că sistemul să fie sustenabil.

Scopul reformei sistemului este acesta. Reforma nu se realizează pentru a lua anumiți bani de la unii sau pentru a da bani la alții. Ci pentru a crea un sistem corect, un sistem echitabil și un sistem sustenabil. Exact ăsta trebuie să fie proiectul pe care mă aștept să îl înainteze ministerul de Resort, Guvernul, și să fie promovat de coaliție.

Citește și: Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen: ”De data aceasta este mai complicat!”

Nu cred că este cazul să dau eu sugestii de la un microfon din Bruxelles celor care lucrează pe proiectul de pensii, dar trebuie să ne amintim care este fondul discuției. Și fondul este acesta. Pensionarii au dreptul la pensia lor, la o pensie din care pot trăi, o pensie care se calculează echitabil pentru toată lumea și care este garantată a la long”, a explicat Klaus Iohannis

Marcel Boloș: ”Putem avea o problemă cu ceea ce înseamnă validarea jalonului”

Ieri, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cum poate pierde România miliarde de euro de la UE.

”Avem o problemă de principiu. Avem un sistem general care are o serie de reguli ce guvernează acest sistem de pensii publice general. Aici discutăm despre un procent de 45% aproximativ pe care îl primesc asigurații din sistemul public de pensii, pentru o bază de calcul ce face revenire la întreaga activitate pe care au desfășurat-o. 

Pe de altă parte, în sistemul de pensii speciale avem aceste procente care diferă de la o grupă de beneficiari la alta și pentru care noi trebuie să dăm explicații de ce avem și dorim să păstrăm în continuare aceste procente diferite față de sistemul public de pensii, de ce avem baze de calcul diferite față de sistemul public de pensii în general. și aici este cheia rezolvării reformei. Dacă justificările noastre stau în picioare și sunt riguros fundamentate pentru a explica diferența de procente sau aplicăm pentru toți beneficiarii noștri aceeași regulă, pentru toți beneficiarii sistemului de pensii speciale aceeași regulă, de 45% din baza de calcul pentru toată perioada în care și-au desfășurat activitatea”, a explicat Marcel Boloș la Antena 3 CNN.  

”Aici trebuie să avem o poziție comună și o decizie a Guvernului și a coaliției de guvernare, pentru că explicațiile privind diferențele între cele două sisteme publice de pensii trebuie să fie unele foarte bine întocmite și care să justifice acest lucru

Dacă nu reușim să explicăm aceste diferențe între cele două sisteme de pensii publice atunci probabil că putem avea o problemă cu ceea ce înseamnă validarea jalonului și pe cale de consecință există posibilitatea de a avea un impact asupra valorii cererii de plată. Aici trebuie să fim atenți. 

În procedura contradictorie ajungem doar în momentul în care se întâmplă o decizie care este în afara cadrului pe care ni-l oferă PNRR, dar pentru acest jalon, criteriile sunt extrem de dure, criteriul de sustentabilitate și de contributivitate”, a adăugat ministrul.  

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close