Antena 3 CNN Economic Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost asamblat şi au început primele teste

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost asamblat şi au început primele teste

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost asamblat şi au început primele teste
Sursa foto: Foto: ELI-NP.ro
de M.Z.    |    28 Mai 2017   •   12:57

Cel mai puternic laser din lume, care se construieşte lângă Bucureşti, la Măgurele, a fost asamblat şi au început deja primele teste, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, profesorul Nicolae Zamfir, care estimează că la toamnă va fi obţinut primul fascicul laser, potrivit News.ro.

”A început etapa a doua a implementării, în care se instalează şi se testează diferitele componente ale marilor echipamente şi ale experimentelor. S-a trecut în linie dreaptă spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a afirmat Zamfir.

Testele de până acum arată bine şi sunt în grafic, potrivit directorului. ”Intenţia este să obţinem în toamnă primul fascicul laser, sigur, de putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, a menţionat Zamfir.

Aceste teste vor dura doi ani. ”Undeva în vara lui 2019 sperăm să fim operaţionali în întregime”, a spus Zamfir. Atunci când va fi operaţional, ELI-NP va fi cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România.

Investiţia este estimată la 300 de milioane de euro şi este finanţată din fonduri europene.
 

×
Subiecte în articol: teste Magurele laser
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close