Antena 3 CNN Economic Lista proiectelor pierdute/adăugate de România în PNRR. Lucrările vor fi făcute cu dobânzi uriaşe, dar politicienii români susţin că nu e nicio pierdere

Lista proiectelor pierdute/adăugate de România în PNRR. Lucrările vor fi făcute cu dobânzi uriaşe, dar politicienii români susţin că nu e nicio pierdere

România pierde sute de milioane de euro din PNRR, pe bandă rulantă. Culmea este că politicienii noştri susţin că nu e nicio pierdere. 

Lista proiectelor pierdute/adăugate de România în PNRR. Lucrările vor fi făcute cu dobânzi uriaşe, dar politicienii români susţin că nu e nicio pierdere
Sursa foto: Pixabay
de Alina Tănase    |    12 Sep 2023   •   09:47

La capitolul pierderi, vorbim de proiecte ratate în Sănătate şi în Educaţie. 

Statul a pierdut miliarde de la UE pentru şase spitale, şcoli sau reţele de gaze. Proiectele merg înainte, dar cu bani împrumutaţi, cu dobânzi-record.

România a ratat banii nerambursabili din PNRR cu care ar fi putut să construiască şase spitale sau secții noi. Proiectele au fost retrase din PNRR, la propunerea Ministerului Sănătății pentru că nu era nicio șansă ca ele să fie terminate până în august 2026, când se încheie PNRR. 

Deși ar fi trebuit să fie începute de multă vreme, unele dintre spitalele care au rămas doar pe hârtie nu aveau nici măcar studii de fezabilitate. 

Citeşte şiLista celor şase spitale care pierd bani din PNRR în valoare de 740 de milioane de euro

Ministrul Sănătății a precizat că statul nu va renunța la aceste spitale și secţii noi. Alexandru Rafila a spus că o parte dintre acestea vor fi făcute cu bani de la Banca Europeană de Investiții. 

Vorbim însă despre împrumuturi, adică bani pe care statul român îi va da înapoi cu dobândă. Statul se împrumută nu doar pentru spitale, ci și pentru a acoperi deficitul bugetar și datoria publică.

În afară de cele şase spitale, şi peste 2.000 de școli vor fi tăiate din țintele și jaloanele PNRR, de la dotarea laboratoarelor de informatică sau de la dotarea pentru reducerea abandonului școlar, după cererea de modificare făcută de Guvern. 

În plus, şi jumătate din microbuzele școlare verzi dispar din plan.

Pierdem şi 270 de milioane de euro pentru împăduriri, deci, potrivit calculelor Antena3 CNN, România pierde o suprafaţă de pădure egală cu de aproape patru ori (3,8 ori) suprafaţa Capitalei.

Ce pierde România din PNRR

- şase spitale (Buftea, Constanța, Arad, Brașov, Alba Iulia, Dimitrie Gerota): 740 milioane euro

- rețele gaze Oltenia: 400 milioane euro

- împădurire: 270 milioane euro (de aproape patru ori suprafața Capitalei, 90.000 de hectare de pădure nouă)

- piste biciclete: 180 milioane euro

- puncte de încărcare mașini electrice autostrăzi: 95 milioane euro

- peste 2.000 de școli pierd dotarea laboratoarelor de informatică sau pentru reducerea abandonului școlar

- 1.800 de laboratoare scoase din proiect

- 1.600 de microbuze școlare

- 330 de școli cu risc de abandon școlar scoase din proiect

- peste 30.000 metri pătrați pentru renovare

Ce a adăugat România în PNRR

- "Casa pentru eficiența energetică" - instalarea de panouri fotovoltaice pentru 34.000 de gospodării: 534 milioane euro.

×
Subiecte în articol: PNRR spitale şcoli bani
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close