Antena 3 CNN Economic Lucian Croitoru, consilier BNR: "România, aproape fie de o ajustare controlată, fie de o recesiune"

Lucian Croitoru, consilier BNR: "România, aproape fie de o ajustare controlată, fie de o recesiune"

Lucian Croitoru, consilier BNR: "România, aproape fie de o ajustare controlată, fie de o recesiune"
18 Noi 2016   •   13:13

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, avertizează într-o analiză publicată pe platforma de opinii a BNR, că România este "mai aproape decât am crede fie de o ajustare controlată, fie de o recesiune".

"Într-un articol publicat în prima parte a acestui an susțineam că deficitul de cerere din România a dispărut undeva în cursul anului 2013. Cu alte cuvinte, PIB-ul efectiv al României a întrecut nivelul său potențial încă din 2013. Afirmația mea nu a exprimat o intuiție. Ea s-a bazat pe o demonstrație riguroasă a existenței unei supraestimări sistematice și, de aceea, inevitabile pe termen mai lung, a nivelului PIB potențial și a ratei naturale a dobânzii, in orice proces de estimare a acestor variabile neobservabile, indiferent de instituția/persoana care face estimarea.

În acel studiu am arătat că, „date fiind supraestimarea și datele disponibile la momentul analizei, ideea că gap-ul PIB s-a închis încă din 2013 nu poate fi respinsă. Inflația generată de cerere a rămas stabilă în perioada 2013-2015 deoarece excedentul de cerere indicat de gap-ul pozitiv al PIB și de creșterea relativ rapidă a creditului a fost plasată în străinătate”, adică stimulează cererea în alte țări. Deteriorarea balanței bunurilor în anii menționați pe ruta bunurilor de consum, în special pe cea a bunurilor alimentare, susține această idee.

Am arătat, de asemenea, că procesul acesta prin care reducerea TVA și creșterile salariale stimulează economiile altor țări „nu poate dura, iar inflația determinată exclusiv de cerere (inflația cererii) va crește. În acest context, măsurile din 2016, de reducere a TVA cu 4 puncte procentuale concomitent cu creșterea semnificativă a cheltuielilor salariale, nu sunt sustenabile. Ele exercită presiuni pentru creșterea deficitului de cont curent și a inflației.”

Citește analiza lui Lucian Croitoru

 

×
Subiecte în articol: platformã recesiune consilier BNR
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close