Antena 3 CNN Economic Lucian Croitoru: Economia românească nu-şi va reveni până în 2016

Lucian Croitoru: Economia românească nu-şi va reveni până în 2016

Lucian Croitoru: Economia românească nu-şi va reveni până în 2016
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    22 Noi 2012   •   12:45

Deficitul de potenţial de creştere al economiei româneşti va dura până în 2016, a apreciat, joi, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, într-o analiză macroeconomică.

"Suntem sub potenţial cu 5%, în trimestrul al treilea din 2012. Estimăm acum că acest GAP (deficit de creştere - n.r.) nu se va închide mai devreme de 2016. România avea, în 2000, o rată a PIB potenţial în jur de 2%, a urcat apoi până la aproximativ 8%, iar acum este la 2%. Economia ar putea creşte şi cu acest ritm de 2%, dar nu înseamnă că îşi va atinge potenţialul cu efecte asupra inflaţiei şi ratei şomajului. Economia Europei operează mult sub potenţialul ei, economia americană operează şi ea mult sub potenţialul ei. Economia României nu are cum să reacţioneze astfel", a declarat Lucian Croitoru, informează Agerpres.

Consilierul guvernatorului BNR a mai precizat că, în România, "pierderea anuală de PIB potenţial a fost de 1,1 miliarde euro, începând cu 2009".

Pe de altă parte, Croitoru consideră că este necesară o disciplină din punct de vedere fiscal, pentru a avea influxuri de capital.

"Trebuie să fii disciplinat acasă din punct de vedere fiscal. Aţi văzut câţi bani sunt în Europa, iar dacă eşti disciplinat fiscal, aceşti bani vor veni aici mai devreme sau mai târziu", a conchis Croitoru.
×
Subiecte în articol: Lucian Croitoru BNR

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close