Iubitorii de ciocolată se confruntă cu un nou val de scumpiri. După ce anul trecut prețul ciocolatei s-a majorat cu cel puțin 11%, acum vor urma noi scumpiri din cauza efectului întârziat al pieței de cacao, afectată tot mai mult de fenomene extreme, fapt care lovește comercianții. Vești mai bune ar putea veni abia la Paștele viitor, scrie CNBC. Însă chiar și atunci, experții avertizează că ciocolata nu va mai reveni niciodată la costurile scăzute de acum doi ani.
Prețurile la cacao au explodat în ultimii ani, atingând niveluri record pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile, al apariției dăunătorilor și al deficitului de aprovizionare din Africa de Vest, care produce aproximativ trei sferturi din oferta mondială.
Această criză de pe piața de cacao e dublată de inflația generală din întreaga lume, care a dus la creșterea costurilor pentru consumatori și la reducerea cererii pentru dulciuri.
Un sondaj realizat în 2024 de organizația britanică de protecție a consumatorilor Which? a constatat că produsele din ciocolată au înregistrat cea mai mare rată anuală medie de inflație în supermarketuri anul trecut, de 11%. În SUA, prețurile unor produse populare precum bomboanele Hershey’s Kisses au crescut cu aproximativ 12% față de anul precedent.
Prețul ciocolatei nu va „reveni niciodată la nivelul la care a fost”, a explicat Adalbert Lechner, directorul gigantului elvețian Lindt & Sprüngli.
„Mahmureală economică”
Contractele futures pe cacao au rămas volatile, dar per ansamblu s-au stabilizat anul acesta, scăzând de la 8.177 dolari pe tonă la începutul lunii ianuarie la aproximativ 7.855 dolari în august. Prin comparație, acum trei ani erau de 2.374 dolari.
Însă scăderea recentă nu se va reflecta în prețurile ciocolatei pe termen scurt, spune Tracey Allen, strateg pentru mărfuri agricole la J.P. Morgan.
„Avem aici un fel de mahmureală economică”, a declarat Allen pentru emisiunea „Squawk Box Europe” de la CNBC, joi.
Ciocolatierii încă se confruntă cu prețurile ridicate ale boabelor de cacao din trimestrul al patrulea din 2024, când s-au atins maxime istorice, a explicat ea.
„Aceste prețuri ridicate au avut un efect întârziat asupra întregii industrii”, a adăugat Allen, precizând că „costurile mai mari de producție sunt transferate către consumator.”
„Există un deficit continuu pe piață, o reducere semnificativă a disponibilității boabelor de cacao și a produselor. Așadar, vom avea prețuri mai mari pentru mai mult timp, din păcate.”, a spus ea.
Lydia Toth, purtătoare de cuvânt a asociației producătorilor elvețieni de ciocolată Chocosuisse, a declarat că prețurile la cacao sunt de patru ori mai mari decât acum doi ani, ceea ce a crescut semnificativ costurile de producție, reducând marjele producătorilor, mai ales în condițiile în care prețurile de retail tind să reacționeze cu întârziere.
„Impactul se resimte în întreaga industrie, de la afaceri mici până la mari exportatori internaționali. Deși o parte din aceste creșteri de costuri au fost transferate consumatorilor, sunt probabile noi ajustări de preț. O revenire la nivelurile anterioare este puțin probabilă”, a spus Toth pentru CNBC.
Totuși, perspectivele ar putea fi ușor mai optimiste în preajma sezonului aglomerat al Paștelui, a subliniat Tracey Allen de la J.P. Morgan.
Cererea industrială din partea producătorilor începe să slăbească exact în momentul în care oferta se îmbunătățește, odată cu creșterea producției, condiții meteorologice mai bune și noile plantații din Ecuador și Brazilia ajunse la maturitate, potrivit unei analize J.P. Morgan.
Totuși, prețurile la cacao sunt estimate să rămână structural ridicate, în jur de 6.000 dolari pe tonă.
Impactul tarifelor lui Trump
Hamad Hussain, economist specializat în climă și mărfuri la Capital Economics, a declarat pentru CNBC că problemele cronice de productivitate, precum bolile și anii de subinvestiții din Coasta de Fildeș și Ghana — cei mai mari doi producători de cacao din lume — înseamnă că oferta globală va rămâne limitată, chiar dacă condițiile meteo din Africa de Vest se îmbunătățesc în lunile următoare.
„Aceasta va menține prețurile la niveluri istoric ridicate. Prețurile record la cacao ar putea susține prețurile ciocolatei”, a spus el.
De asemenea, a menționat alți factori care ar putea crește costurile de ambele părți ale Atlanticului.
În Marea Britanie, companiile se confruntă cu costuri mai mari din cauza majorării salariului minim și a contribuțiilor angajaților, ceea ce, potrivit lui Hussain, pare să se reflecte în prețurile alimentelor, inclusiv ale ciocolatei.
Între timp, în SUA, a spus el, impactul tarifelor ar putea adăuga presiune suplimentară asupra prețurilor ciocolatei în lunile următoare. „Concluzia este că, cel mai probabil, consumatorii se vor confrunta cu prețuri ridicate la ciocolată pentru o perioadă îndelungată”, a spus el.
