Antena 3 CNN Economic Majorarea impozitului pe locuință, votată de senatori. Va trebui să plătim inclusiv pentru balcon sau pereții din casă

Majorarea impozitului pe locuință, votată de senatori. Va trebui să plătim inclusiv pentru balcon sau pereții din casă

Situație uluitoare în Parlament. Senatorii vor să platim impozit și pe pereții din locuințe și au votat ca impozitele pe case să crească până la 50%.

de Mia Lungu    |    11 Oct 2022   •   17:08

Va trebui să plătim inclusiv pentru balcon sau pereți, adică pentru toată suprafața construită, nu doar cea utilă așa cum era până acum.

Discuții în Comisia de buget din Senat

Ionel Chiriță, Președinte executiv Asociația Orașelor: Eu gândesc nepolitic. Am explicat tehnic care sunt efectele. Eu reprezint orașele mici.

Laszlo Atilla, senator UDMR: Din când în când e mai bine să tăceți. Pentru că nu exista niciun municipiu care să nu-și cunoască patrimoniul. Creșterile sunt la acele localități care nu și-au modificat sistemul de taxare de ceva vreme pentru că erau alegeri. Acum sper sa aibă curajul localitățile să facă acest demers pentru că e un punct de pornire comun.

Amendamentul a fost votat cu 11 voturi pentru, 4 împotriva și o abținere.

Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a explicat că depinde de decizia consiliilor locale dacă impozitul pe clădiri va creşte sau va scădea, scrie Agerpres.

"Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 – 0,2%.

Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,8% în această variantă, impozitele ar scădea", a spus Oprea.

Oprea a precizat că există un jalon în PNRR care se referă explicit la modificarea modului în care sunt calculate impozitele pe proprietate. De aici, necesitatea de a modifica grila de impozitare, astfel încât să fie cât mai apropiată de valoarea de piaţă.

Ordonanţa va intra în dezbaterea plenului Senatului, prima Cameră sesizată.

Exemplu calcul impozit pe casă

Spre exemplu, pentru un apartament de 70 mp utili, 80 mp în oraş

- formula actuală: 237 de lei

- formula propusă: 324 de lei, deci o creştere cu 100 de lei

×
Subiecte în articol: impozit senatori
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close