Antena 3 CNN Economic "Dacă majorăm pensiile cu 15%, depăşim plafonul în 2023" | Marius Budăi, la masa negocierilor cu oficialii europeni

"Dacă majorăm pensiile cu 15%, depăşim plafonul în 2023" | Marius Budăi, la masa negocierilor cu oficialii europeni

Antena 3 CNN a prezentat stenogramele discuţiilor purtate de ministrul Muncii, Marius Budăi, cu oficialii europeni despre majorările de pensii. 

de Georgiana Adam    |    08 Noi 2022   •   15:45

"Dacă majorăm pensiile cu 15%, depăşim plafonul alocat pensiilor chiar în 2023", adică procentul de 9,4% din PIB, a spus ministrul Marius Budăi.

La rândul său, oficialii europeni le-au spus miniştrilor să mai facă nişte calcule concrete. "Mai calculaţi majorările şi mai vorbim", au transmis oficialii.

A mai rămas o zi până când se va decide cu cât vor fi majorate pensiile, iar miercuri se va întâlni coaliţia de guvernare.

Cu o zi înainte de şedinţa decisivă, PSD şi PNL au poziţii diametral opuse pe procentul de majorare a pensiilor. 

În timp ce PSD vrea bani mai mulţi pentru cei cu venituri mici, PNL vrea o creştere cu 15% a tuturor pensiilor, fără ajutoare pentru cei cu venituri mici.

"Pensiile nu cresc în același procent pentru toată lumea", a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi.

"Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent. 

Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății", a punctat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ministrul a explicat şi de ce unele pensii vor întârzia în ianuarie 2023.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, dar spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.

"Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

"Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente", a spus Budăi.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close